Äppelkladdkaka med mandeltosca

Det finns äppelkladdkaka och så finns det min äppelkladdkaka med mandeltosca. Typ krämig och fudgy på samma gång i konsistensen med en magiskt knäckig topping som gör hela den här kladdkakan med äpple till den ultimata fikaupplevelsen. Det här är dessutom ingen kladdkaka som behöver stå och vila i kylskåpet för att den ska nå rätt konsistens utan den är redo att ätas med en gång!

Varm äppelkladdkaka med en kula vaniljglass, det ni! Rena drömmen.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 bitar.

 

Ingredienser (äppelkladdkaka):

100 g mjukt, rumsvarmt smör

2 dl strösocker

2 stora ägg

2 äpplen av valfri sort

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk malen kardemumma

2 tsk vaniljsocker

250 g vaniljkesella

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa smör och strösocker till en fluffig smet.
  3. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  4. Skala och kärna ur äpplena. Riv ner dem grovt i smeten och vänd försiktigt samman till en jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker. Vänd försiktigt samman till en jämn smet.
  6. Till sist har du i vaniljkesellan och vänder samman till en jämn smet försiktigt med en slickepott.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 20 minuter. Under tiden kan du göra mandeltoscan.

 

Ingredienser (mandeltosca):

100 g smör

1,5 dl strösocker

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

100 g mandelspån eller skivad mandel

 

Gör såhär:

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt strösocker, vetemjöl och mjölk. Rör om till en jämn smet under fortsatt uppvärmning.
  3. Låt sjuda under omrörning tills smeten börjar tjockna lite.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och blanda sedan ner mandeln.
  5. Ta ut kladdkakan från ugnen och bre ut toscaglasyren på den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills toscaglasyren fått en fin gyllenbrun färg.
  7. Servera kladdkakan direkt med vaniljglass eller förvara den i kylskåpet.

 

 

 

Läs om vår kommentarspolicy