Kolasnittar med äpple och kanel

Jag avundas verkligen er som har egna äppelträd som ni kan plocka äpplen från nu. Själv får jag nöja mig med köpta och det funkar ju såklart också. Har ni hunnit baka något med äpple än? Mitt första äppelbak för i år blev de här ljuvligt goda och segmjuka äppel- och kanelsnittarna. Det smakar typ som en knäckig äppelpaj med är betydligt enklare och snabbare att göra.

En perfekt småkaka såhär på höstens början! Receptet räcker till en stor längd som ger 12-15 kolakakor.

Ingredienser:

100 g mjukt smör

1 dl strösocker

2 msk mörk sirap

2,25 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1 äpple

0,5 dl brunt farinsocker strö

2 msk malen kanel

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet.
  3. Ha sedan i vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker.
  4. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  5. Skala och kärna ur äpplet. Tärna i mindre bitar.
  6. Blanda ihop äppelbitarna tillsammans med farinsocker och kanel.
  7. Täck en plåt med bakplåtspapper.
  8. Forma degen till en längd på plåten och gör en fördjupning i mitten.
  9. Fyll fördjupningen med äppelbitarna.
  10. Grädda längden i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
  11. Låt längden svalna lite innan du skär den på snedden i 12-15 bitar.
  12. Servera direkt eller förvara kakorna i lufttät burk, torrt och svalt.
Läs om vår kommentarspolicy