Daimdrömmar

Det är något alldeles särskilt med drömmar. Den här klassiska småkakan funkar liksom alltid och är så god i sin enkelhet. Tack vare rapsoljan och hjorthronssaltet får den en underbart spröd konsistens. Har man ätit drömmar förut så vet man varför de kallas drömmar, de är drömgoda!

Något som tar den här härligt spröda småkakan till nya höjder är grovhackad daim! Man tror liksom inte att drömmar kan bli godare än vad de redan är. Sen äter man den här varianten och är såld. Jag bakar aldrig vanliga drömmar längre. Ska det va, så ska det vara med daim!

Receptet ger 15 stora eller 30 små drömmar med daim.

Ingredienser:

50 g rumsvarmt, mjukt smör

1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

0,5 dl matolja

0,5 tsk hjorthornssalt

2 dl vetemjöl

1,5 dubbeldaim à 55 g

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta samman smör, strösocker och vaniljsocker till en krämig smet.
  3. Tillsätt matoljan lite i taget under konstant omrörning.
  4. Blanda hjortronsalt och vetemjöl i en skål. Sikta ner detta i smörblandningen och arbeta snabbt samman alltsammans bara precis tills dess att det går ihop till en deg.
  5. Grovhacka daimen och tillsätt den till degen. Arbeta in den bara precis tills den fördelat sig jämnt i degen.
  6. Täck två plåtar med bakplåtspapper.
  7. Dela degen i så många jämnstora bollar som du vill ha kakor.
  8. Fördela bollarna på plåtarna med ordentligt med mellanrum (kakorna flyter ut under gräddning).
  9. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 20 minuter.
  10. Låt kakorna svalna på plåten innan du serverar dem eller förvarar dem i lufttät burk i rumstemperatur.
Läs om vår kommentarspolicy