Saftiga glutenfria kanelbullar

Ett av de mest efterfrågade recepten från er är ett recept på glutenfria kanelbullar som ger riktigt saftiga och goda bullar utan gluten. Och här är det! Även fast ingredienslistan skiljer sig en del från mina vanliga kanelbullar så är tänket detsamma.

Rumsvarma ingredienser, generöst med smör och tålamod är hemligheten bakom rikigt saftiga bullar. Gluten eller ej!

Receptet ger 20 medelstora glutenfria kanelbullar. Självklart kan du variera fyllningen som du vill med kardemumma, vanilj, mandelmassa eller något annat som du tycker om.

Ingredienser:

50 g rumsvarm jäst

5 dl rumsvarm mjölk

2 msk fiberhusk

200 g rumsvarmt smör

1 dl vit sirap

0,5 dl strösocker

1 ägg

1 nypa salt

2 tsk malen kanel

ca 750 g finax glutenfri mjölmix

0,5 dl brunt farinsocker strö, 0,5 dl strösocker, 200 g rumsvarmt smör och 2 msk malen kanel till fyllningen

1 ägg, 1 msk vatten och 1 nypa salt att pensla bullarna med

pärlsocker till garnering

 

Ingredienser (sockerlag):

2 dl vatten

1 dl strösocker

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  3. Ha i fiberhusk, lite i taget samtidigt som du rör om.
  4. Tillsätt sedan smör, sirap, strösocker, ägg, salt och hälften av det glutenfria mjölet.
  5. Låt degkroken arbeta tills du har en jämn men kladdig smet.
  6. Låt degen knådas i minst 5 minuter medan du tillför lite mjölmix i taget. Degen ska vara smidig och släppa från bunkens kanter eller arbetsbänken men fortfarande vara lite kladdig. Är den för torr redan nu så kommer även bullarna att bli torra.
  7. Kavla ut degen i en stor rektangel med jämn tjocklek, ca 1 cm.
  8. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen och bred på det i ett jämn lager på rektangeln.
  9. Vik hop rektangeln på mitten längs med långsidan till en smal och lång, dubbelvikt rektangel och dela den i 1 cm tjocka remsor.
  10. Ta två remsor per bulle och tvinna dem längs med varandra och rulla ihop till ett bullknyte.
  11. Lägg bullarna på plåtar täckta med bakplåtspapper, med ordentligt med mellanrum mellan dem.
  12. Låt bullarna jäsa under bakduk i 2-3 timmar.
  13. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
  14. Blanda ihop ägg, vatten och salt i en liten skål och pensla dina bullar med blandningen.
  15. Garnera bullarna med pärlsocker och grädda dem i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg och är genomgräddade.
  16. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
  17. Servera och njut!

 

Läs om vår kommentarspolicy