Vaniljpannacottapaj med salt kolaspegel

Inlägget är i annonssamarbete med Khoisan Tea

Vanilj och kola är en alldeles ljuvlig smakkombination och idag bjuder jag er på en no bake pannacottapaj med dessa smaker. Sprött och knäckigt pajskal med daim, len och krämig vaniljpannacotta som toppas med en salt kolasås. Den här pajen är bara SÅ god, ni bara måste prova!

Till pannacottafyllningen använder jag Khoisan teas ekologiska agar agar pulver som finns att köpa på Ica Maxi, Ica Kvantum, Citygross, Mathem.se och Apotea.se. Med koden ”khoisan15” får du 15% på alla Khoisan Teas produkter (exkl. vaniljprodukterna) på Apotea.se fram till 12/8.

Receptet bakas i en rund pajform med diameter på 20 cm. Vill du göra den i en form med diameter på 23-24 cm är det bara att öka alla ingredienser med 1,5. En steg för steg video där jag visar hur man bakar den här mumsiga pajen hittar ni på min instagram @mykitchenstories.se.

Ingredienser (pajskal):

10 stycken digestivekex

1 st dubbeldaim à 55 g

75 g smör

 

Gör såhär:

  1. Smält smöret.
  2. Mixa kex och daim i en matberedare till ett fint smul.
  3. Tillsätt smöret och blanda till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i pajformen och låt den sedan stå i kylskåpet för att stelna medan du gör fyllningen.

 

Ingredienser (vaniljpannacotta):

5 dl vispgrädde

1,5 dl strösocker

1 tsk Khoisan tea agar agar pulver

0,5 tsk Khoisan tea vaniljpulver

 

Gör såhär:

  1. Mät upp alla ingredienser i en kastrull och rör om under uppvärmingen.
  2. Låt pannacottan koka i ca 3-4 minuter under fortsatt omrörning på högsta värmen innan du häller upp den i ditt pajskal.
  3. Ställ tillbaka pajformen i kylskåpet och låt pannacottan stelna helt innan du toppar med salt kolasås.

 

Ingredienser (salt kolasås):

1 dl vispgrädde

1 dl brunt farinsocker strö

1 krm salt

grovhackad daim, flingsalt och färska hallon till garnering

 

Gör såhär:

  1. Blanda farinsocker och vispgrädde i en kastrull. Koka upp under omrörning i ca 10 minuter, du märker att den blir tjockare.
  2. Häll över kolasåsen i en skål och låt svalna innan du häller den över din pannacottafyllning och sprider ut den jämnt.
  3. Låt kolasåsen stelna lite i kylskåpet innan du garnerar med daim, flingsalt och hallon.

 

TIPS! Läs mer om vart du kan köpa agar agar, vad det är och hur du omvandlar mellan gelatin och agar agar kan du läsa HÄR.

Läs om vår kommentarspolicy