Key lime paj

Jag älskar alla bakverk med syrliga smaker! En klassiker som jag aldrig får nog av är key lime pie. Inte bara för att den är fantastiskt god och för att jag gör den med MYCKET smak av lime men också för att den är så himla enkel att göra.

Key lime paj är ett bakverk med ursprung i Bahamas. Om jag minns rätt så består originalversionen av den här pajen av äggvitor även i fyllningen och äggvitan som blir över från fyllningen görs det maräng av som man toppar sin paj med. Tanken var faktiskt att även jag skulle toppa pajen ni ser på bilderna med maräng gjort på äggvitan som blev över. Ni vet, varför slänga överbliven äggvita när man kan göra god och vacker maräng av den? Men jag hade tankarna på annat när jag vispade den över vattenbadet och vips så står jag där med en grynig massa som inte skulle bli säkert vacker att pryda min goda paj med. Så det blev vispgrädde ändå, men det är lika gott det!

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Ingredienser (pajskal):

14 stycken digestivekex

100 g smör

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till ett fint smul.
  3. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i pajformen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.

Ingredienser (fyllning):

5 stora äggulor (spara äggvitan till marängtopping)

1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g

2 msk limezest

1 dl limejuice (ca 3 stycken lime men det är olika beroende på hur saftiga dina limefrukter är)

vispgrädde och limezest att dekorera med

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa försiktigt samman äggulor och sötad kondenserad mjölk för hand.
  3. Tillsätt limezest och limejuice och vispa igen till en jämn smet.
  4. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan servering.
  6. Toppa pajen med vispad grädde och limezest vid servering.

 

Vill du göra marängtopping på pajen så vispar du upp 2 äggvitor till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål. Vispa sedan ner 1 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.

Paj
Läs om vår kommentarspolicy