Saftig chokladtårta

Inlägget är i annonssamarbete med Kökets kurser

Det är så mysigt att ha en tårtkurs tillgänglig på mobilen, surfplattan och datorn. Det har blivit lite av en vana att bläddra i den efter att jag nattat barnen och gjort mig en kopp kaffe. Jag älskar att se hur andra bakar och tänker kring recept och det ger mig en massa härliga nya idéer på tårtor men också andra bakverk.

En av dem idéerna är den här fantastiskt saftiga chokladtårtan. Den består av mina saftigaste chokladbottnar, fluffig chokladmousse, chokladfrosting, chokladglasyr, chokladmacarons och så lite hallon på det. Ja ni ser ju själva vilken chokladdröm det är. Choklad på choklad på choklad. En enkel men ändå maffig chokladtårta.

Jag kan verkligen rekommendera kursen både för dig som är ny inom bakning och dig som bakat länge. Som ny är den perfekt för att följa bra grundrecept från en erfaren konditor och tårtexpert och med vanan är den så bra att ha tillgänglig i telefonen eller datorn. För kursen har man tillgång till för alltid. Så himla bra! Anger ni koden MKS50 så får ni 50 kr rabatt fram till den 15/8. Ni hittar kursen HÄR.

Receptet på den här tårtan finns alltså inte i kursen så den får ni här. Receptet bakade jag i en rund form med diameter på 20 cm.

Ingredienser (saftig chokladbotten):

75 g smör

1 tsk vaniljsocker

1 dl vatten

1,5 dl mjölk

1 ägg

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2,5 dl strösocker

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  7. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.

 

Ingredienser (chokladmousse):

300 g mörk choklad

6 äggulor

5 dl vispgrädde

 

Gör såhär:

  1. Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Låt svalna.
  2. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
  3. Vispa grädden till mjuka toppar.
  4. Tillsätt chokladen till grädden under fortsatt vispning tills chokladen och grädden blandats ihop ordentligt.
  5. Låt bunken med moussen stå i kylskåpet och bli fast innan du fyller din tårtbotten med den.
  6. Ställ tårtan i kylskåpet medan du gör frostingen.

 

Ingredienser (chokladfrosting):

200 g mörk choklad

200 g mjukt, rumsvarmt smör

300 g färskost

 

Gör såhär:

  1. Grovhacka chokladen och smält i microvågsugn eller vattenbad. Ställ åt sidan för att svalna. Det är viktigt att den hinner svalna men fortfarande har rinnig konsistens innan du har den i frostingen.
  2. Vispa samman smör och färskost till en riktigt fluffig smet.
  3. Tillsätt den avsvalnade mörka chokladen och vispa till en jämn och krämig frosting.
  4. Spackla din tårta med den och spara gärna lite frosting att dekorera med.

 

Ingredienser (chokladglasyr):

150 g mörk choklad

1,5 dl vispgrädde

chokladmacarons, färska hallon och krossad daim att garnera med

 

Gör såhär:

  1. Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  2. Häll upp vispgrädden i en kastrull och låt den värmas på tills att du ser att den är påväg att börja koka.
  3. Ta bort kastrullen från värmen innan den kokar och häll över chokladen. Låt stå i 5 minuter innan du rör om till en jämn glasyr.
  4. Låt glasyren svalna och tjockna med fortfarande ha en rinnig konsistens när du dekorerar din tårta med den.
  5. Avsluta med att dekorera med frosting, chokladmacarons, färska hallon och krossad daim.
  6. Förvara tårtan i kylskåpet i minst 1 timme innan servering.
Läs om vår kommentarspolicy