Segmjuka blåbärsrutor

Har ni hunnit plocka några blåbär än? I skogen bredvid där vi bor finns det blåbär men inte såå många så man får vara snabb på bollen om man vill ha egenplockade blåbär till bakningen. Idag blev det de här segmjuka blåbärsrutorna med vanilkräm till helgfikat. Lite som kladdkaka men utan någon sorts choklad och lite segare i konsistensen. Oavsett så är de försvinnande goda och perfekt att ta med sig på picknick ute i solen!

Något som tar de här magiska blåbärsrutorna till en ny nivå är såklart vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass. Jag är en riktig såsmänniska! Ska det va sås så ska det vara ordentligt med sås. Mer sås med paj än paj med sås om man säger så.

Receptet bakade jag i en rektangulär ugnform med måtten 19×27 cm, vilket ger 8 generösa bitar. Vill du göra de här blåbärsrutorna i långpanna är det bara att ta alla ingredieser x3. Det går även utmärkt att byta ut blåbären mot hallon eller andra bär (använder du jordgubbar måste de dock vara färska för att inte ge en för sörjig kaka).

Ingredienser:

150 g smör

3 ägg

4 dl strösocker

0,5 tsk äkta vaniljpulver

rivet skal från 1 citron

4 dl vetemjöl

250 g blåbär (går lika bra med frysta som färska)

vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass till servering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck formen med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret.
  3. Lägg alla ingredienserna förutom blåbär i en bunke. Rör om försiktigt bara precis tills alla ingredienserna gått ihop.
  4. Häll upp smeten i formen och bre ut i ett jämnt lager.
  5. Strö över blåbären i formen.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 20 minuter. Den ska vara lite gräddad i kanterna men fortfarande lösmjuk i mitten.
  7. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet, i minst 4 timmar innan du skär upp i rutor och serverar med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.
Läs om vår kommentarspolicy