Chokladfondant

Finns det något godare att bjuda på till efterrätt än en ordentlig chokladfondant med en kula vaniljglass och syrliga bär? Häromveckan när jag hyrde en stuga tillsammans med mina vänner så var det jag som stod för efterrätten och då bakade jag just chokladfondant. Det var sååå uppskattat! Även av de som annars inte gillar till exempel kladdkaka.

I den här veckans youtube-video ger jag alla mina tips för att lyckas med sin chokladfondant. Det är lättare än vad man tror! Dessutom kan du förbereda den kvällen innan. Det är bara att göra smeten och fylla formarna. Plasta in dem och ta fram och grädda när det passar dig 🙂

Receptet ger 6 små och 4 medelstora portioner.

 

Ingredienser:

50 g smör

75 g mörk choklad (70% kakao)

1 ägg

1 äggula

0,25 dl strösocker

2 msk vetemjöl

smör och kakao till formarna

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smöra och mjöla formarna.
  3. Dela smör och choklad i bitar och smält ihop i micro eller över vattenbad eller i microvågsugn.
  4. Lägg äggula, ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en vit och fluffig smet.
  5. Sikta ner vetemjölet och blanda försiktigt.
  6. Tillsätt därefter smör- och chokladblandningen och vänd försiktigt med slickepott bara precis till dess att allt blandats.
  7. Smörj formarna med smör och täck med kakao.
  8. Fyll formarna med ca 2/3 smet. Du kan fylla dem mer men tänk då på att gräddningstiden också förändras.
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter. I min ugn ger 8 minuter en rinnig insida, 10 minuter en krämigare insida och 12 minuter typ en genomgräddad mjuk kaka men det är olika från ugn till ugn. Testa dig fram!
  10. Låt formarna svalna lite innan du vänder dem upp och ner på en tallrik och serverar med en kula glass.
Läs om vår kommentarspolicy