Krämig blåbärscheesecake med havresmul

Nu är blåbärssäsongen äntligen här! Varje år går jag och lilla familjen och plockar blåbär i skogen. Men det blir inte så mycket kvar att baka med för vi har oftast ätit upp det mesta på vägen hem haha! Hursomhelst så finns det massor med gott att baka med blåbär och förutom alla de blåbärsrecept jag har på bloggen så kommer jag med ytterligare ett smarrigt tips. Nämligen en krämig blåbärscheesecake med havresmul. Som en hybrid mellan smulpaj och cheesecake där blåbären tar hela bakverket till nya höjder. Jag ÄLSKAR syrligheten!

En cheesecake/paj i det här formatet är ju himla smidigt att ta med sig på picknick. Vem behöver vaniljsås eller vaniljglass när man har en inbakad och galet krämig vaniljcheesecake i pajen? Mums!

Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar.

Ingredienser (botten):

14 digestivekex

100 g smör

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Mixa kexen till fina smulor.
  3. Smält smöret och blanda med smulorna till en jämn massa.
  4. Tryck ut i botten och lite upp i kanterna av springformen (diameter ca 22 cm).
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, ta ut cheesecaken. Höj sedan värmen till 200 grader.

Ingredienser (fyllning):

600 g rumstempererad färskost

2 dl strösocker

0,5 tsk nypa äkta vaniljpulver

rivet skal från 1 citron

0,25 dl vetemjöl

0,75 dl turkisk yoghurt

1 rumstempererat ägg

1 rumstempererad äggula

150 g frysta blåbär

 

Gör såhär:

  1. Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Denna lilla detalj ger en extra fin gräddning av cheesecaken.
  2. Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet.
  3. Tillsätt sedan vanilj, citronskal och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan turkisk yoghurt.
  4. Vispa sedan ner äggulan och ägget, en i taget.
  5. Till sist har du i frysta blåbär. Vänd försiktigt ner dem i smeten bara precis tills de fördelats jämnt. Blandar du för mycket och för hårt kommer smeten bli helt blå och lite sörjig.
  6. Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 40 minuter.
  7. Under tiden kan du göra havresmulet.

 

Ingredienser (knäckigt havresmul):

100 g smör (eller margarin)

3 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 dl farinsocker

0,5 dl strösocker

ytterligare blåbär till garnering

 

Gör såhär:

  1. Arbeta samman smör, havregryn, vetemjöl, farinsocker och strösocker till en smulig deg.
  2. Smula degen över cheesecaken och garnera med blåbär.
  3. Grädda cheesecaken i ytterligare 20 minuter på 225 grader (över-och undervärme).
  4. Låt cheesecaken svalna helt innan du serverar den eller förvarar i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy