Vit chokladcupcakes med hallonkompott och cream cheese frosting

När jag började blogga var cupcakes och tårtor med sugar paste typ det enda jag bakade. Idag när jag bakade de här fräscha sommarcupcakesen med vit choklad, hallonkompott och cream cheese frosting, kunde jag inte minnas när jag bakade cupcakes sist. Kan det vara mer än ett år sen, tro?

Egentligen hade jag inte ens planerat att publicera det här receptet. Jag bakade dessa cupcakes till en auktionsvinnare för en välgörenhetsauktion där jag donerade 12 cupcakes i valfritt utförande. Jag passade på att visa hur jag fyller och dekorerar mina cupcakes på instagram stories och det gick inte ens 10 minuter innan min inbox svämmat över med förfrågningar om receptet. Så jag kan ju liksom inte låta bli att ge er receptet då haha 😉

Jag förstår er varför ni var så ivriga att få receptet. De här cupcakesen består av en riktigt saftig vaniljmuffin, syrlig hallonkompott och fluffig cream cheese frosting. Riktigt fräscht, sötsyrligt och gott!

Nu saknas det steg för steg bilder eftersom att det här egentligen inte var ett planerat inlägg men jag ska försöka komplettera med det inom kort så att receptet blir komplett. Tyllen som jag använde till att spritsa frostingen är från Wilton och heter 1B.

Receptet ger 24 cupcakes.

 

Ingredienser (saftiga vaniljmuffins):

200 g vit choklad

200 g rumsvarmt smör

4,5 dl strösocker

4 stora ägg

2 dl mjölk

0,5 tsk äkta vaniljpulver

8 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och placera 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Grovhacka den vita chokladen och smält i micro eller över vattenbad.
  3. Vispa smör och strösocker vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Vispa också ner den vita chokladen.
  4. Ha sedan i mjölk och vaniljpulver. Blanda försiktigt med slickepott.
  5. Till sist har du i vetemjöl och bakpulver och vänder försiktigt ihop det med en slickepott till en jämn smet.
  6. Fyll dina muffinsformar med 2/3 smet och grädda dem i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  7. Låt dem svalna helt och håller innan du fyller och spritsar dem.

 

Ingredienser (hallonkompott):

250 g frysta hallon

0,75 dl strösocker

saft från 1 citron

2 krm agar agar pulver (kan uteslutas)

0,5 dl vatten

 

Gör såhär:

  1. Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
  2. Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.
  3. Gröp ur ett hål i mitten på varje muffins och fyll med hallonkompott. Vänta en stund tills muffinsarna sugit åt sig lite av kompotten och fyll dem därefter med lite mer kompott tills de är fyllda upp till kanten.

 

Ingredienser (cream cheese frosting):

600 g färskost

300 g rumsvarmt, mjukt smör

4 dl florsocker

några droppar valfri pastafärg

frystorkade hallon till garnering

 

Gör såhär:

  1. Vispa färskost och smör till en fluffig smet.
  2. Tillsätt pastafärgen och vispa tills färgen fördelat sig jämnt i smeten.
  3. Vispa till sist ner florsockret, bara precis till det gått ihop till en jämn och fluffig frosting. Vispar du för länge finns det risk för att den blir för lös.
  4. Spritsa dina cupcakes med frostingen och dekorera med frystorkade hallon.
  5. Servera direkt eller förvara dem i kylskåpet (helst under lock).
Läs om vår kommentarspolicy