Fluffbiskvier i långpanna

Ni är många som frågat om man kan baka mina fluffbiskvier i långpanna och svaret är JA men fluffet behöver göras fastare för att det ska funka och det berättar jag för er hur man gör i det här recepetet. Svaret är helt enkelt mer daimchoklad som smälts samman med vispgrädden!

Inspirationen tackar jag såklart duktiga Sabina för som är idéskaparen bakom vanliga biskvier i långpanna men det här receptet är alltså en variant med mina fluffbiskvier.

Biskvier i långpanna är så himla smidigt när man ska baka biskvier till många fikagäster eller helt enkelt bara inte orkar hålla på att doppa biskvierna i choklad osv. Skillnaden mellan mina biskvier i långpanna jämfört med andra recept, förutom att de är fyllda med fluff dårå är att jag toppar med en chokladganache istället för ren choklad blandad med olja. Och det är helt enkelt för att det är mycket smidigare att skära upp fina bitar när chokladtoppingen håller sig mjuk men stabil även när den stått i kylskåpet för att stelna.

Receptet ger 24 bitar om den bakas i en långpanna med måtten 25×35 cm.

Ingredienser (biskvier med fluff i långpanna):

500 g daimchoklad

4 dl vispgrädde

500 g mandelmassa

1 dl strösocker

2 äggvitor

200 g mörk choklad + 2 dl vispgrädde till chokladtoppingen

ytterligare 25 g grovhackad daim till garnering

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Grovhacka daimen och lägg det i kastrullen tillsammans med vispgrädden.
  3. Smält samman chokladen och vispgrädden på låg värme under konstant omrörning (jag växlar mellan 1:an och 2:an på en 6-gradig skala). Det är superviktigt att det inte börjar koka för då är risken stor att det inte går att vispa upp den sen eller att den skär sig.
  4. Häll över fluffsmeten i en värmetålig bunke eller skål som du kan vispa i sen och låt den stå i kylskåpet minst 4 h tills den svalnat helt och hållet.
  5. Under tiden kan du göra biskvibotten.
  6. Riv mandelmassan grovt och mosa samman med strösocker och äggvita med hjälp av en gaffel.
  7. Täck din långpanna med bakplåtspapper bred ut smeten i ett jämnt lager.
  8. Grädda botten i mitten av ugnen i ca 20 minuter, eller tills den fått en fin och gyllenbrun färg.
  9. Låt botten svalna helt och hållet innan du brer på flufflagret.
  10. Vispa upp daimfluffen på medelhastighet tills den får en fluffig och fast konsistens.
  11. Bred ut fyllningen på biskvibotten och ställ långpannan i kylskåpet så att den håller sig kalla medan du förbereder chokladen.
  12. Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  13. Häll upp 2 dl vispgrädde i en kastrull och värm upp bara precis tills den är påväg att börja koka.
  14. Häll grädden över chokladen och rör om till en jämn chokladglasyr.
  15. Låt chokladglasyren svalna men fortfarande ha en rinnig konsistens när du toppar flufflagret med den.
  16. Garnera med grovhackad daim innan chokladen stelnar och låt långpannan stå i kylskåpet tills chokladen stelnar innan du skär upp den i 24 bitar.
Läs om vår kommentarspolicy