Krämig chokladcheesecake

Imorgon är det fredag och det ska firas med något riktigt festligt! Vad sägs som en krämig chokladcheesecake med ballerinakexbotten, krämig chokladfyllning, toppad med en len chokladganache och syrliga bär. Rena chokladdrömmen, ni bara måste testa!

På min instagram @mykitchenstories.se har jag publicerat en video där jag visar steg för steg hur man bakar den här cheesecaken och där ser man också hur sjukt krämig och god den är. Såå drömmig!

Receptet bakade jag i en rund form med diameter på 23 cm, vilket ger en riktigt god chokladcheesecake på 10-12 generösa bitar.

Ingredienser:

190 g ballerinakex (1 paket)

50 g smör

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare och blanda ihop med det smälta smöret till en formbar massa.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och tryck ut kexmassan i den.
  5. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 minuter.

 

Ingredienser (fyllning):

200 g mörk choklad

500 g färskost

1,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker eller 1 nypa äkta vaniljpulver

3 ägg

 

Gör såhär:

  1. Smält chokladen i micro eller vattenbad. Låt svalna.
  2. Vispa färskost, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
  3. Vispa ner ett ägg i taget och till sist den smälta chokladen.
  4. Häll över smeten i formen och bred ut den till ett jämnt lager.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan stelnat.
  6. Låt svalna i kylskåpet i minst 3 timmar innan du toppar med ganache och färska bär.

 

Ingredienser (chokladganache och dekoration):

100 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

färska bär

 

Gör såhär:

  1. Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  2. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp tills den är påväg att börja koka.
  3. Häll över grädden på chokladen och rör om till en jämn och klumpfri smet.
  4. När ganachen svalnat men fortfarande har en rinnig konsistens kan du toppa din cheesecake med den.
  5. Dekorera cheesecaken med färska bär medan chokladen fortfarande inte stelnat så att bären fäster bra.
  6. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Läs om vår kommentarspolicy