Bake along live på Instagram: Jordgubbstårta med kola och vanilj!


Nu är det dags att köra igång livebakningen igen på min Instagram @mykitchenstories.se efter ett litet uppehåll. Många har önskat att vi ska baka jordgubbstårta tillsammans! Många tårtor tar ju ganska lång tid att baka men den vi ska baka på torsdag kväll är en lite enklare och snabbare variant. Ni är många som tycker om min hallonkolatårta och därför tänkte jag att det skulle vara roligt med en jordgubbsvariant på den. Dvs istället för att dekorera med hallon så dekorerar man med jordgubbar och byter ut ett lager av kolafyllningen mot vaniljkräm och jordgubbssylt.

För dig som vill hänga med i bakningen live på Instagram så kommer den alltså att sätta igång på Torsdag 21/6 kl.18:00. Det du behöver göra är att se till att du har alla ingredienser hemma och läsa igenom receptet så att du lättare kan hänga med men är något oklart går det självklart bra att fråga på i kommentarsfältet under liven. Jag brukar vara ganska bra på att svara på alla frågor och hålla igång bakningen samtidigt :).

Tårtbotten bakas enligt tre lika receptet i en rund form med diameter på 23 cm vilket ger 12-15 generösa bitar.

Tårtbotten:

Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av dem med 6 stora ägg. Nästa glas fyller du upp med vetemjöl så att det är lika fyllt som glaset med ägg. Gör detsamma med strösocker för det tredje glaset. Tillsätt även 1 tsk bakpulver till glaset med vetemjöl. Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen. Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.

 

Ingredienser (stabil vaniljkräm):

2,5 dl mjölk
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
4 st äggulor från STORA ägg (spara äggvitorna och gör maräng eller pavlova på)
0,75 dl maizena
50 g mjukt smör

Gör såhär:
Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.

 

Ingredienser (kolafyllning & vit choklad-frosting):

1/2 burk dulce de leche à 397 g

2 dl jordgubbssylt

150 g vit choklad (kan bytas ut mot mörk choklad eller mjölkchoklad)

3 dl vispgrädde

450 g naturell färskost

250 g färska jordgubbar att garnera tårtan med

 

Gör såhär:

Dela din tårtbotten i tre delar och fyll med ett lager dulce de leche och ett lager med jordgubbssylt och vaniljkräm. Låt stå i kylskåpet medan du gör frostingen.
Hacka chokladen grovt och lägg den i en värmetålig skål. Smält i microvågsugnen eller över ett vattenbad. Ställ åt sidan.
Vispa ihop vispgrädde och färskost tills du får en fluffig smet och häll ner den smälta chokladen och vispa lite till tills du får en jämn smet.
Låt frostingen stå i kylskåpet i minst 30 minuter innan du spacklar din tårta med den.
Spackla tårtan och garnera direkt med färska jordgubbar.
Låt tårtan stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering.

Läs om vår kommentarspolicy