Cookie dough fudge blondies

Allting som stavas cookie dough, chocolate chip cookies eller kakdeg med massor av choklad är bland det godaste jag vet! Därför har jag nu tagit fram ett förföriskt gott recept på fudge brownies, eller ja blondies som det blir när de är ljusa och utan kakao, som smakar kakdeg.

Som om inte chokladen i själva smeten är nog så har jag ju såklart även toppat de här barnsligt goda blondiesarna med en len chokladganache och flingsalt för att bryta av sötman lite. Konsistensen på de här ljusa browniesarna är helt perfekt om jag får säga det själv.  Sådär härligt kletig och fudgy. Det känns helt enkelt som att äta cookie dough men en gräddad sådan men som ändå har lite smet-feeling. Ja, ni förstår säkert vad jag menar ;).

Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 20×27 cm, vilket ger 12 generösa bitar eller 24 munsbitar.

Ingredienser:

225 g smör

3,5 dl strösocker

1,5 dl brunt farinsocker strö

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

2,5 dl vetemjöl

150 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar

2 dl vispgrädde och 200 g mörk choklad till ganachen

flingsalt till garnering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och häll över det i en bunke.
  3. Tillsätt strösocker, farinsocker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl. Blanda försiktigt ihop bara precis tills det blir en jämn smet. Blandar du för hårt eller för mycket kommer du att gå miste om den typiska konsistensen för en riktigt fudgy brownie.
  4. Tillsätt 150 g mörk choklad och vänd försiktigt in den i smeten med hjälp av en slickepott.
  5. Täck en form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  6. Grädda blondien i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt den svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med ganachen.
  7. Ganachen gör du enkelt genom att grovhacka den mörka chokladen och lägga den i en värmetålig skål.
  8. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp tills du ser att det är påväg att börja koka. Ta bort kastrullen från värmen och häll den varma vispgrädden direkt på den grovhackade chokladen.
  9. Låt stå i ca 5 minuter innan du rör ihop till en jämn glasyr.
  10. Ganachen behöver tjockna och svalna till bredbar konsistens innan du toppar dina blondies med den. Snabbast går det om du har den i kylskåpet och rör om då och då.
  11. Bre ganachen över blondiesarna och garnera därefter med flingalt.
  12. Skär direkt i jämnstora bitar. Servera eller förvara i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy