Rulltårta utan ägg och mjölk

Ägg- och mjölfria bakverk verkar vara något ni verkligen uppskattar så jag tänkte fortsätta på det spåret med den här oerhört fluffiga och goda rulltårtan. Ja, den är faktiskt gjord helt utan mejeriprodukter. Inga ägg och ingen komjölk behövdes för att göra den här godingen.

Det här är alltså en vegansk rulltårta som jag fyllt med både jordgubssylt, soyagrädde och färska jordgubbar. Men du kan ju såklart fylla din rulltårta med precis vad du vill och tycker om bäst.

Konsistensen och smaken är helt himmelskt god! Precis så som en riktigt bra rulltårta ska vara. Fluffig botten och rikligt med fyllning – det är kraven för en himmelskt god rulltårta om ni frågar mig! Receptet bakade jag i en mindre långpanna med måtten 25×36 cm som jag rullade längs med kortsidan vilket gav en rulltårta på 10-12 generösa bitar.

 

Ingredienser (vegansk rulltårta):

50 g mjölkfritt margarin

2 dl växtbaserad mjölk (soya-, havre-, kokos- eller mandelmjölk t.ex)

3 dl vetemjöl (byt ut mot potatismjöl eller mjölmix för glutenfri)

2 dl strösocker + 3 msk till garnering

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

2 dl jordgubbssylt

3 dl vispbar soya-, havre- eller kokosgrädde

250 g färska jordgubbar

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Rör om och ställ åt sidan.
  3. I en bunke blandar du samman vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt.
  4. Tillsätt mjölkblandningen och rör om till en jämn och klumpfri smet.
  5. Täck din form med bakplåtspapper och bred ut smeten i den.
  6. Grädda din rulltårtsbotten i mitten av ugnen i 7 minuter.
  7. Garnera botten med 3 msk strösocker medan den fortfarande är varm och låt svalna helt innan du vänder den upp och ner med den sockriga sidan mot ett nytt bakplåtspapper.
  8. På sidan utan strösocker brer du först ett tunt lager sylt och sedan grädden.
  9. Garnera med färska jordgubbar och rulla sedan ihop rulltårtan.
  10. Låt gärna rulltårtan stå i kylskåpet i minst 30 minuter innan servering.
Läs om vår kommentarspolicy