Citronmarängtårta i långpanna

Nu i festliga sommartider så har jag fått väldigt många förfrågningar om fräscha tårtor i långpanna. Det är så tacksamt med långpannetårtor! Man gör dem i en och samma form och den räcker till väldigt många. Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på citronmarängtårta i långpanna. Mandelbotten med lemon curd, maräng och färska jordgubbar. Sjukt enkel men också sjukt god!

Syrliga smaker är bland det godaste som finns! Precis vad man behöver i fikaväg under en varm sommardag eller bara som en fräsch efterrätt efter en tyngre huvudrätt.

Jag bakade min tårta i en form med måtten 25×36 cm (mindre långpanna), vilket ger hela 30 generösa bitar!

Ingredienser (lemon curd):

6 dl strösocker

8 stora äggulor (spara äggvitan till marängen)

saft och rivet skal från 8 citroner (ca 4 dl citronsaft)

200 g tärnat smör

 

Gör såhär:

  1. Lägg strösocker, äggulor, citronsaft och citronskal i en värmetålig skål.
  2. Vispa till en jämn smet och ställ sedan skålen över en kastrull med kokande vatten. Sänk värmen till medel och låt lemon curden värmas upp under omrörning över det sjudande vattnet.
  3. Rör om i lemon curden hela tiden tills den tjocknat ordentligt (ca 10 minuter).
  4. Ta bort skålen från värmen och klicka i smöret.
  5. Rör om tills smöret smält helt och ställ sedan lemon curden i kylskåpet för att svalna.

 

Ingredienser (mandelbotten):

3 ägg

1,5 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1,5 dl mandelmjöl (går att byta ut mot potatis- eller kokosmjöl för nötfritt)

2 tsk vaniljsocker

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt i ca 10 minuter i en bunke.
  3. Blanda samman i resten av ingredienserna i en skål och tillsätt dem till äggvispet.
  4. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  5. Täck långpannan i bakplåtspapper och bred ut smeten i den.
  6. Grädda botten i mitten av ugnen i 8 minuter tills den fått en fin gyllene färg.
  7. Låt botten svalna helt innan du toppar med lemon curd och maräng.

Ingredienser (maräng):

8 stora äggvitor

4 dl strösocker

färska jordgubbar till garnering

 

Gör såhär:

  1. Vispa äggvitan till ett vitt fast skum.
  2. Tillsätt strösockret lite i taget under fortsatt vispning och fortsätt sedan vispa tills du får en blank och fast smet som går att spritsa.

 

Montering:

Bre lemon curden i ett jämnt lager på mandelbotten. Lägg marängen i en spritspåse och spritsa sedan den över lemon curd-lagret. Bränn av marängen och garnera sedan med färska jordgubbar. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!

 

 

 

Läs om vår kommentarspolicy