Fluffbiskvier

Jag älskar biskvier! Eller iallafall tanken av en biskvi men jag har sjukt svårt för själva smörkrämen. Den är helt enkelt för överväldigande och smörig (tro mig, jag har testat mååånga olika varianter och jag är helt enkelt bara inte smörkrämsfrälst)! Så min grej är ju lite det här med alternativa fyllningar. En variant som är sjukt poppis är mina chokladbollsbiskvier men nu ska ni få höra på något helt fantastiskt: fluffbiskvier!

För er som inte vet vad fluff är så har det de senaste åren blivit en populär tårtfyllning som helt enkelt går ut på att du smälter samman ditt favoritgodis eller favoritchoklad med vispgrädde (det får inte koka!) och sedan häller upp i en skål för att svalna helt och hållet innan du vispar upp den till ett härligt fluff. Den gör verkligen sitt namn rättvisa. Oavsett vilken choklad- eller godissort du använder så blir det riktigt fluffigt och gott!

När det kommer till just biskvier behöver man tänka något annorlunda vad gäller förhållandet mellan vispgrädde och godis/choklad. För att du ska få en stabil fyllning som fäster bra på botten så har jag använt lika delar choklad och grädde istället för 200 g choklad/godis till 3 dl grädde.

Receptet ger 15 små daimfluffbiskvier. Och du kan självklart välja vilken annan choklad eller godis du vill att fylla dina biskvier med. Bara fantasin sätter gränser!

Ingredienser:

200 g daimchoklad

2 dl vispgrädde

140 g mandelmassa

0,5 dl strösocker

1 stor äggvita

200 g mörk choklad

1 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

ytterligare 25 g grovhackad daim till garnering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Grovhacka daimen och lägg det i kastrullen tillsammans med vispgrädden.
  3. Smält samman chokladen och vispgrädden på låg värme under konstant upprörning (jag växlar mellan 1:an och 2:an på en 6-gradig skala). Det är superviktigt att det inte börjar koka för då är risken stor att det inte går att vispa upp den sen.
  4. Häll över fluffsmeten i en värmetålig bunke eller skål som du kan vispa i sen och låt den stå i kylskåpet minst 4 h tills den svalnat helt och hållet.
  5. Under tiden kan du göra biskvibottnarna.
  6. Riv mandelmassan grovt och mosa samman med strösocker och äggvita med hjälp av en gaffel.
  7. Täck en plåt med bakplåtspapper och spritsa eller klicka ut smeten i 15 lika stora klickar.
  8. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  9. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du fyller dem.
  10. Vispa upp daimfluffen på medelhastighet tills den får en fluffig och fast konsistens.
  11. Spritsa ut fyllningen på varje biskvibotten och ställ dem i kylskåpet så att de håller sig kalla medan du förbereder chokladen.
  12. Grovhacka den mörka chokladen och smält i microvågsugnen under 30 sekundersintervallet. Rör om mellan varje gång.
  13. Tillsätt oljan till chokladen och rör om till en jämn och blank smält choklad. Låt chokladen svalna tills den inte känns varm längre men fortfarande är rinnig.
  14. Doppa varje biskvi i chokladen och garnera med grovhackad daim.
  15. Servera fluffbiskvierna direkt eller förvara i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy