Smulpajsbullar

Vid det här laget vet ni nog redan hur mycket jag älskar bakverkshybrider. De är liksom svaret på alla gånger man varit sugen på fika och typ vill ha allt men vet att mn inte kommer orka och ändå vill att det ska vara en njutningsfull upplevelse. Så låt mig presenera: smulpajsbullen!

Saftig kardemummadeg fylld med vanilj och färska bär som toppad med havresmul. En perfekt sommarbulle helt enkelt!

Och nu till själva receptet som ger 40 stycken fantastiskt saftiga kardemummabullar med drömgod fyllning och topping.

 

Ingredienser (fyllning)

150 g rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

5 msk malen kardemumma

 

Ingredienser (vetedeg):

50 g jäst

500 g mjölk (5 dl)

1 msk malen kardemumma

250 g smör

200 g strösocker (2 dl)

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

1 sats vaniljkräm (med 1 extra äggula och 0,5 dl maizena)

250 g färska bär av valfri sort

 

Ingredienser (havresmul):

0,25 dl strösocker

0,5 dl havregryn

0,5 dl vetemjöl

50 g smör

 

Ingredienser (sockerlag):

2 dl vatten

1 dl strösocker

 

 

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  2. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  4. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra två stycken på ca 60×30 cm.
  5. Bre ut ett tunnt lager smör över hela rektanglarna, strö på farinsocker, kardemumma och vik de sedan på långsidan.
  6. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln.
  7. För att forma bullarna kniper du sen ihop två remsor i ena änden, drar ut dem lite och snurrar som ett nystan runt två fingrar. Upprepa processen för alla remsor.
  8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Fyll en spritspåse med rund tyll med vaniljkräm. Tryck in spritspåsen i mitten på varje bulle och tryck till så att de fylld ordentligt med vaniljkräm.
  11. Toppas varje bulle med färska bär, tryck till dem så att de sitter ordentligt.
  12. Arbeta samman alla ingredienserna till havresmulet bara precis tills att det blir en deg och toppa dina bullar med det.
  13. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  14. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.

Läs om vår kommentarspolicy