Krämig sötpotatissoppa

I vanlig ordning så är ju inte det här något blogg om annat än bakning egentligen men när ni efterfrågar efter ett recept så levererar jag det helt enkelt. Nu under Ramadan blir det mycket olika soppor då det helt enkelt är det absolut bästa att bryta fastan med efter en lång dag utan mat eller vatten. Innehåller en massa vätska och är snäll mot magen.

Häromdagen gjorde jag den här superkrämiga soppan med sötpotatis, morötter och ingefära. En massa härliga smaker i krämigt utförande. Mums!

Receptet ger ca 8 portioner.

 

Ingredienser:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 salladslökar

2 medelstora sötpotatisar

2 små morötter

4 cm färsk ingefära

2 msk olivolja

0,5 msk mild paprikakrydda

2 tsk malen spiskummin

400 g passerade tomater

0,5 dl tomatpuré

2 grönsaksbuljongtärningar

ca 7-10 dl vatten

salt & peppar

3 dl matlagningsgrädde (växtbaserad för vegansk)

lime till servering

 

Gör såhär:

  1. Skala och finhacka gul lök, vitlök och salladslök.
  2. Skala och hacka sötpotatis, morötter och ingefära i grova bitar.
  3. Värm upp olivoljan i en stor kastrull och fräs lökarna mjuka i medelvärme under omrörning.
  4. Tillsätt sedan sötpotatis, morötter, ingefära och kryddor. Fräs under omrörning tills de får lite yta och ha sedan i passerade tomater, tomatpuré, vatten, och grönsaksbuljongtärningar.
  5. Låt soppan koka upp på medelvärme under lock tills både sötpotatisen och morötterna är genomkokta.
  6. Mixa soppan slät i kastrullen med hjälp av en stavmixer och tillsätt därefter matlagningsgrädden.
  7. Rör om ordentligt och låt sjuda i ytterligare 15 minuter innan servering.
  8. Servera gärna soppan med saft från lime och vitlöksbröd.
Läs om vår kommentarspolicy