Fudge brownie utan ägg & mjölk

Sen jag blev småbarnsförälder för fyra år sedan så har jag behövt lära mig ett och annat om att justera och anpassa recept efter barnens kompisars allergier och kosthållningar. Mina barn har inte själva några allergier men de kompisar som de umgås mest med är tillsammans allergiska mot ägg, mjölk och nötter. En kan ju då tro att det blir knepigt att baka till kalas och liknande men icke! Man behöver bara tänka om lite grann och läsa nogrannt på förpackningarna till t.ex choklad så att de inte innehåller spår av mjölk, ägg eller nötter.

Förra helgen var en av min äldsta dotters bästa vänner på besök och planen var att baka fudge brownies och jag ville att de skulle göra så mycket som möjligt själva (förutom det uppenbara som det som innefattar varma eller vassa material). Tur då att min veganska fudge brownie är så enkel att göra. Den kräver inga konstiga eller svårtillgängliga ingredienser. Bara att blanda ihop alla ingredienser i en bunke, hälla upp i formen, grädda, låta svalna (om du har tålamod), på med lite chokladglasyr och sedan avnjuta. 

Tack och lov så tycker jag att bilderna verkligen återspeglar hur fudgy den här brownien är. Såå himla god och perfekt konsistens! Det går även bra att använda det här receptet om man vill göra kladdkaka. Då rekommenderar jag att grädda den 5 minuter kortare tid i ugnen.

Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 22×32 cm vilket ger 6 generösa bitar.

Ingredienser (fudge brownie utan ägg, mjölk och smör):

3 dl vetemjöl

2 dl strösocker

0,75 dl kakao

0,5 tsk salt

1,5 dl växtbaserad kaffegrädde (jag använde ikaffe)

1,5 dl neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

2 tsk vaniljsocker

50 g mörk choklad (kontrollera att den är fri från mjölk eller ägg)

0,5 dl vispbar soya-, kokos- eller havregrädde

flingsalt till garnering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg alla ingredienserna, förutom mörk choklad, vispbar grädde och flingsalt, i en bunke och rör om bara precis tills allt går ihop.
  3. Täck en form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  4. Grädda brownien i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Vill du istället göra kladdkaka gräddar du den i 15 minuter.
  5. Låt brownien svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med chokladglasyr.
  6. Chokladglasyren gör du enkelt genom att hacka chokladen grovt. Lägg chokladen i en värmetålig skål.
  7. Häll upp grädden i en kastrull och värm upp tills dess att du ser att den börjar koka. Ta bort kastrullen från värmen och häll grädden över chokladen.
  8. Låt stå i 5 minuter innan du rör om till en jämn glasyr.
  9. Låt glasyren svalna helt och hållet och nå en bredbar konsistens innan du toppar din brownie med den.
  10. Garnera gärna med flingsalt.
  11. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy