Hemmagjorda delicatobollar

Alltså delicatobollar, kan vi prata om dem lite? Jag älskar hembakat men just delicatobollarna kan jag lätt äta flera stycken av. Och jag har insett vad det är jag älskar så mycket med dem. Krämigheten! De är ju så vansinnigt krämiga och sen täckta i ett tunt lager choklad.  Den perfekta chokladbollen helt enkelt!  Och delicatobollsexpert som jag är (självutnämnd efter flertalet uppätna delicatobollar) så har jag tagit fram ett recept som kanske t om är snäppet godare än originalet. Hembakat är ju ändå alltid godast!

För att uppnå den exemplariska hemmagjorda delicatobollen så är det viktigt att inte vara rädd för en kladdig chokladbollssmet. När alla ingredienser har arbetats ihop så kommer chokladbollssmeten att vara sjukt kladdig men det är bara i sin ordning. Ju kladdigare chokladbollssmet desto krämigare chokladboll. Efter en stund i kylskåpet så har den fått perfekt konsistens för att rullas.

Förutom att mixa ihop ingredienserna så att du inte får några stora bitar havregryn eller en ojämn smet så är det florsockret och mjölkchokladen som är det lilla extra i just den här chokladbollssmeten. Vi ville ju som sagt maximera krämigheten och då är florsocker bättre än strösocker. Mjölkchokladen har vi där för att ju mer klet desto bättre helt enkelt.

Receptet ger ca 18 stycken medelstora hemmagjorda delicatobollar.

Ingredienser (delicatobollar):

100 g mjölkchoklad

4 dl havregryn

150 g smör

0,5 dl kakao

1,5 dl florsocker

2 msk kallt, starkt bryggkaffe

2 tsk vaniljsocker

250 g mörk choklad

2 tsk neutral olja (mat-, majs-, solros- eller rapsolja)

kokosflingor

 

Gör såhär:

  1. Grovhacka mjölkchokladen och smält i microvågsugn under 30 sekunders intervaller eller över ett vattenbad.
  2. Lägg havregryn, smör, kakao, florsocker, kaffe, vaniljsocker och smält mjölkchokladen i en matberedare. Arbeta samman till en jämn och krämig smet.
  3. Låt chokladbollssmeten stå i kylskåpet i minst 30 minuter innan du rullar den till jämnstora bollar.
  4. Lägg bollarna på en bricka eller liknande täckt med bakplåtspapper och låt stå ytterligare minst 1 timme i kylskåpet. Det är viktigt att de blir riktigt kalla och fasta så att du enkelt kan doppa dem i chokladen.
  5. Grovhacka den mörka chokladen och smält i microvågsugn under 30 sekunders intervaller eller över ett vattenbad. Låt den svalna och blanda sedan ner oljan tills du får en jämn och glansig smält choklad.
  6. Doppa chokladbollarna, en i taget, i den smälta chokladen och ta upp dem med hjälp av två gafflar. Låt överflödig choklad rinna av ordentligt innan du ställer tillbaka chokladbollen på den kalla brickan.
  7. Garnera chokladbollarna med kokosflingor innan chokladen hinner stelna (gärna direkt efter de doppats i choklad) och låt dem sedan stå i kylskåpet i minst 1 timme innan servering.
Läs om vår kommentarspolicy