Jordgubbscheesecake tårta

Sommaren och svenska jordgubbar betyder bara en sak: jordgubbstårta! Även fast den klassiska gräddtårtan med jorgubbar ligger mig varmt om hjärtat så älskar jag att ta fram nya mumsiga jordgubbstårtor. Typ som den här jordgubbscheesecake tårtan.

Javisst, saftiga bottnar, generöst med jordgubbscheesecake-fyllning, jordgubbssylt, alltsammans täckt med en len jordgubbsfärskostkräm, toppat med ännu mer jordgubbar. Ja, ni ser ju själva vilken ultimat jordgubbstårta det här är. Den är liksom helt genomjordgubbig.

Och jag har hört och läst era önskemål. Några av er kanske redan har märkt att jag börjat lite försiktigt med steg för steg-bilder till recepten. Jag har gjort det några gånger tidigare men tanken är nu att alltid ha det nu när ni är så många som frågat efter det. Det gör att det tar lite längre tid att ta fram ett recept och jag är inte någon expert över huvudtaget på att ta steg för steg-bilder men det känns helt klart som att det lyfter receptet och gör det enklare för er.

Hursomhelst, tillbaka till den ljuvliga jordgubbstårtan. Den är verkligen helt drömmigt sommargod och jag hoppas att ni får chans att prova den! Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 23 cm vilkget ger 12-14 generösa bitar.

Tårtbotten:

Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av dem med 5 stora ägg. Nästa glas fyller du upp med vetemjöl så att det är lika fyllt som glaset med ägg. Gör detsamma med strösocker för det tredje glaset. Tillsätt även 1 tsk bakpulver till glaset med vetemjöl. Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen. Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt tårtbotten svalna helt och hållet innan du delar och fyller den.

Ingredienser (fyllning):

300 g jordgubbschoklad eller samma mängd vit choklad plus 0,5 dl jordgubbspuré 

600 g naturell färskost (typ Philadelphia)

2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

2 dl jordgubbssylt

 

Gör såhär:

  1. Grovhacka chokladen och smält i mikrovågsugn under 30 sekunders-intervaller. Låt svalna innan du använder den i din mousse.
  2. Vispa färskosten, smält choklad och strösocker till en jämn och krämig smet.

  3. Vispa upp grädden i en annan bunke. Vänd försiktigt ner den i färskost- och chokladsmeten.

 

Ang jordgubbspuren: Koka upp ca 750 g frysta jordgubbar på medelvärme tills de löses upp och sila genom en finmaskig sil så du blir av med kärnor och stora bitar så får du ut ca 0,5 dl jordgubbspure att använda till fyllningen.

Montera din tårta i bakformen som du bakade bottnarna i. Använd gärna tårtring så sluter det extra tätt. Bre jordgubbssylt på insidan av varje tårtbottenhalva och fyll med jordgubbscheesecake mousse. Låt stå i kylskåpet minst 2 timmar innan du spacklar och dekorerar tårtan.

Ingredienser (jordgubbsfärskost kräm):

150 gjordgubbschoklad eller samma mängd vit choklad plus 0,25 dl jordgubbspuré

3 dl vispgrädde

450 g naturell färskost

250 g färska jordgubbar

 

Ang jordgubbspuren: Koka upp ca 500 g frysta jordgubbar på medelvärme tills de löses upp och sila genom en finmaskig sil så du blir av med kärnor och stora bitar så får du ut ca 0,25 dl jordgubbspure att använda till frostingen.

 

Gör såhär:

  1. Hacka chokladen grovt och lägg den i en värmetålig skål. Smält i microvågsugnen eller över ett vattenbad. Ställ åt sidan.
  2. Vispa ihop vispgrädde och färskost tills du får en fluffig smet och häll ner den smälta chokladen och vispa lite till tills du får en jämn smet.
  3. Låt frostingen stå i kylskåpet i minst 30 minuter innan du spacklar din tårta med den.
  4. Spackla tårtan och garnera direkt med färska jordgubbar.
  5. Låt tårtan stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering.

 

TIPS:

  1. Om du inte har jordgubbschoklad och istället vill blanda din vita choklad med en jordgubbspuré så gör du denna puré genom att koka upp jordgubbar under omrörning tills dess att de lösts upp. Sila dem sedan genom en finmaskig sil så att du får en puré utan kärnor. Försök och pressa jordgubbarna ordentligt mot silen så går du inte miste om någon puré.  Låt svalna ordentligt innan du blandar den i fyllningen eller färskostkrämen.
  2. Jordgubbschokladen är köpt HÄR.

 

Läs om vår kommentarspolicy