Kokospannacottapaj med mangospegel

Vid det här laget tror jag redan ni vet hur mycket jag tycker om pannacottapajer. De är ju lite av min specialitet. Jag blir alltid extra inspirerad till att göra en mumsig pannacottapaj när det är säsong för färska bär och färsk frukt. Det blir ju genast mycket festligare när man kan smaksätta och dekorera med det goda som naturen bjuder på. Mins senaste pannacottapaj borde jag egentligen döpa till sommarpaj. En no bake paj fylld med kokospannacotta, toppad med en mangospegel och massor med färska bär och mynta. Precis så som jag älskar att servera en paj!

Sprött pajskal, krämig pannacotta och sötsyrlig topping. Dessutom så bakade jag den i ett litet större format den här gången. Perfekt när man vill bjuda många på en god fika! Receptet bakas i en rektangulär pajform med avtagbara kanter med måtten 22×32 cm men det går lika bra att baka den i en rundform med diameter på 23-24 cm.

 

Ingredienser (pajskal):

25 stycken digestivekex

175 g smör

 

Gör såhär:

  1. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare eller mixer.
  2. Smält smöret och blanda ihop det med kexsmulet till en formbar massa.
  3. Tryck ut kexmassan i pajformen. Det är viktigt att du packar tätt så att den håller formen även när du tar bort pajskalet från pajformen.
  4. Pajformen stå i kylskåpet medan du gör fyllningen.

 

Ingredienser (kokospannacotta):

400 ml kokosmjölk

4 dl vispgrädde

1,5 dl strösocker

1 nypa äkta vaniljpulver

1,25 tsk agar agar pulver

 

Gör såhär:

  1. Lägg alla ingredienserna till kokospannacottan i en kastrull.
  2. Rör om och låt koka upp i ca 3 minuter under konstant omrörning.
  3. Häll upp pannacottan i pajskalet och ställ tillbaka i kylskåpet för att stelna. Det är viktigt att pannacottan stelnar helt och hållet innan du häller på mangospegeln. Det tar ca 1 timme.

 

Ingredienser (mangospegel):

380 g mangopuré (jag använder den som finns i barnmatshyllan, 190 g i varje burk)

1,5 tsk agar agar pulver

1,5 dl strösocker

1 msk lime- eller citronjuice

färska bär, färsk mynta och kokosflingor till garnering

 

Gör såhär:

  1. Lägg mangopuré, agar agar pulver, strösocker och lime- eller citronjuice i en kastrull. Rör om och låt koka upp på medelvärme i ca 5 minuter.
  2. Låt svalna en stund, rör om hela tiden så att den inte klumpar sig och häll den sedan över pannacottafyllningen.
  3. Mangospegeln stelnar redan i rumstemperatur och du dekorerar med fördel din paj medan den fortfarande är lite klibbig så att dekorationen fäster.
  4. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

 

Läs om vår kommentarspolicy