Choklad- & kolatårta

För någon månad sedan var jag med för att överraska en kär vän med en babyshower. Som vanligt är jag snabb på att ta på mig fikaansvaret och resultatet blev den här riktigt chokladiga choklad- och kolatårtan. Jag kände knappt resten av gästerna, än mindre visste jag vad de gillar för bakverk, och valde därför att göra en tårta med enkla smaker som de flesta tycker om.

Saftiga chokladbottnar, fluffig chokladmousse, massa kolasås, len chokladsmökräm, rinnande choklad, choklad- och kolamacarons, dubbelnougat. En riktig choklad- och koladröm helt enkelt!

Eftersom att tårtan inte åts förrän på festen så har jag ingen bild på insidan att visa. Men om ni vill se hur saftiga bottnarna är så hittar ni bild på det i receptet på Snickerstårta!

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 23 cm vilket ger, 10-12 generösa bitar.

 

Ingredienser (saftiga chokladbottnar):

75 g smör

1 tsk vaniljsocker

1 dl vatten

1,5 dl mjölk

1 ägg

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2,5 dl strösocker

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  7. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.

 

Ingredienser (fyllning):

300 g mörk choklad

6 stora äggulor

6 dl vispgrädde

ca 2 dl kolasås

 

Gör såhär:

  1. Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Låt svalna.
  2. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
  3. Vispa upp grädden.
  4. Tillsätt lite av grädden till chokladen och rör om till en jämn smet innan du vänder ner hela chokladsmeten till vispgrädden. Vispa till en jämn smet på låg hastighet bara precis tills det går ihop.
  5. Låt moussen stelna i bunken i kylskåpet i minst 1 timme innan du fyller dina bottnar med den.
  6. Varva varje lager med chokladmousse och kolasås.
  7. Låt den fyllda tårtan sedan stå i kylskåpet medan du gör smörkrämen.

 

Ingredienser (chokladsmörkräm):

150 g mörk choklad

4 stora äggvitor

2 dl strösocker (200 g)

250 g rumsvarmt osaltat smör

 

Gör såhär:
  1. Grovhacka den mörka chokladen och smält i micro eller över ett vattenbad.
  2. Vispa upp äggvitorna i en bunke till styva toppar i en värmetålig skål.
  3. Fyll en kastrull med vatten som skålen passar i och täcker öppningen helt. Koka upp vattnet och sätt på skålen.
  4. Ha i strösockret och vispa med elvisp tills att sockerkristallerna smält helt. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills skålen svalnat.
  5. Vispa i lite av smöret i taget och fortsätt vispa tills du får en fluffig smörkräm.
  6. Häll sedan ner lite i taget av den smälta chokladen under fortsatt vispning. Ju mer du vispar desto mindre smörsmak.
  7. Spackla tårtan med smörkrämen och spara gärna lite att spritsa på tårtan som dekoration.

 

Ingredienser (dekoration):

100 g mörk choklad

50 g smör

macarons

dubbelnougat

kolasås

chokladsmörkräm

Gör såhär:
  1. Hacka chokladen grovt och smält tillsammans med smöret i en kastrull. Häll över i en kall skål och låt svalna i kylskåpet. Den ska tjockna men fortfarande vara flytande.
  2. Häll chokladglasyren på toppen av tårtan och låt den rinna fint över tårtans kant.
  3. Spritsa och dekorera med chokladsmörkräm, kolasås, dubbelnougat och macarons.
  4. Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy