Vit choklad pannacottapaj med rabarberspegel

Jag tror att det här är första sommaren som jag bakar ordentligt med rabarber. Vet inte varför jag inte bakar mer med rabarber tidigare, jag älskar den syrliga smaken och det passar perfekt i söta bakverk! Min senaste bakning med rabarber är den här no bake vit choklad pannacottapajen med rabarberspegel.

Sprött pajskal gjort på drömmar, krämig pannacotta med vit choklad och en tunn och syrlig rabarberspegel. Den här sommardrömmen har jag såklart toppat med massor av färska jordgubbar. Ni hör ju själva hur gott det låter.

Receptet bakade jag i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 24 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar.

 

Ingredienser (pajskal):

300 g drömmar

50 g smör

 

Gör såhär:

  1. Mixa kakorna till ett fint smul i matberedare.
  2. Smält smöret och tillsätt det till kaksmulet.
  3. Blanda till en formbar massa och tryck ut det i pajskalet. Här är det viktigt att packa kaksmulet så tätt som möjligt så att du får ett stabilt pajskal
  4. Låt pajformen stå i kylskåpet medan du kokar pannacottan.

 

Ingredienser (vit choklad pannacotta):

6 dl vispgrädde

150 g vit choklad

1,5 dl strösocker

 

1 nypa äkta vaniljpulver

1,5 tsk agar agar pulver

 

Gör såhär:

  1. Grovhacka den vita chokladen och värm upp tillsammans med vispgrädden på medelvärme till en jämn smet.
  2. Ha sedan i strösocker, vanilj och agar agar pulver. Koka upp under omrörning i ca 3-4 minuter. Låt svalna en stund innan du häller upp den i pajskalet.
  3. Ställ tillbaka pajformen i kylskåpet medan du gör rabarberspegeln.

 

Ingredienser (rabarberspegel):

450 g frysta rabarber

saft från 1 citron

1,5 dl strösocker

1,5 dl vatten

1,5 tsk agar agar-pulver

 

Gör såhär:

  1. Koka upp rabarber, citronsaft, strösocker och vatten till ett mos.
  2. Sila moset för att få en slät rabarberpuré. Se till att få med allting genom att trycka moset mot silen och skrapa av undersidan.
  3. Häll upp purén i en kastrull och koka upp i ca 3 minuter tillsammans med agar agar-pulver under konstant vispning.
  4. Låt rabarberspegeln svalna, men fortfarande ha rinnig konsistens innan du häller den på din pannacottapaj. Låt stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering.
Läs om vår kommentarspolicy