Baghrir – Marockanska mannagrynspannkakor

Lördag idag vilket betyder pannkaksfrukost hemma hos oss! Efter frukosten blir det att ge sig ut i det fina vädret hela familjen. Man får verkligen passa på nu när det äntligen är sommar! Men åter till pannkakorna för det var ju därför jag började skriva haha. Idag vill jag tipsa er om baghrir, marockanska mannagrynspannkakor med “tusen hål”. De är galet fluffiga, superenkla att göra och fria från ägg. Det känns på riktigt som att man äter ett fluffigt moln när man äter dessa pannkakor.

Idag serverade jag dem med apelsinblomssirap, pistagenötter och färska hallon men i Marocko är det honung och smör som gäller. Så jag gör detta lite i smyg och hoppas på att mina marockanska släktingar inte ser detta hahah ;).

Receptet ger ca 10 stycken medelstora pannkakor (stekpannan jag stekte i har en diameter på ca 20 cm).

 

Ingredienser (baghrir):

3 dl finmalda mannagryn

1 dl vetemjöl

1 tsk torrjäst

2 tsk bakpulver

1 nypa äkta vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

1 tsk strösocker

1 nypa salt

6 dl vatten

sirap, apelsinblomvatten, pistagenötter och färska hallon till servering

 

Gör såhär:

  1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Häll upp vattnet i en kastrull och värm upp till strax över fingervarmt.
  3. Tillsätt lite vatten i taget till de torra ingredienserna under konstant omrörning tills du får en jämn smet. Spara ca 1 dl till efter jäsningen.
  4. Mixa smeten slät med hjälp av en stavmixer och täck bunken med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur för att svälla i minst 1 timme. När smeten är redo att användas efter 1 timme ska den vara alldeles bubblig på ytan.
  5. Känns smeten väldigt tjock kan du tillsätta det vatten som är kvar och rör om till en jämn smet.
  6. Värm upp en stekpanna utan att tillsätta smör eller olja, den ska vara helt torr när dessa pannkakor steks.
  7. Häll upp en slev med smet på stekpannan. Det bildas först en massa bubblor på ytan och sedan blir pannkakan torr. Observera att de endast ska stekas på en sida. När pannkakan är torr förflyttar du den till en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Viktigt att inte låta pannkakorna överlappa varandra tills de svalnar för annars klibbar de ihop.
  8. Apelsinblomssirap gör du enkelt genom att helt enkelt blanda 1 msk apelsinblomvatten till 1 dl sirap eller honung. Det ger en riktigt god och fräsch smak som passar riktigt bra med pistagenötterna och hallonen.

 

Läs om vår kommentarspolicy