Chokladbollsspett

Jag och min äldsta dotter har gjort mumsiga chokladbollsspett! En perfekt efterrätt till grillat, eller vad säger ni? Just idag gjorde vi dem på nyttiga chokladbollar men det går ju självklart lika bra att göra dem på vanliga chokladbollar. I det här inlägget ger jag recept på båda varianterna!

När det kommer till dessa barnsligt goda chokladbollsspett så är det bara fantasinsom sätter gränser. Du kan trä dina spett med exakt vad du vill som tillbehör till chokladbollarna. Färska bär och frukt ger en härligt färgglad känsla och de balanserar upp chokladen bra. Idag körde vi på banan, jordgubbar och blåbär men det går såklart minst lika bra med äpple, ananas, päron, vindruvor eller annat gott du råkar ha hemma!

Recepten på chokladbollarna ger ca 25 chokladbollar per recept. Jag och dottern gjorde lite mindre spett med 1 chokladboll men har du längre spett kan du trä på mer!

Ingredienser (nyttiga chokladbollar):

25 mjuka, färska dadlar

2 dl naturella nötter

1 dl havregryn

2 msk kallt kaffe

2 msk kokosolja

3 msk kakao

kokosflingor till garnering

Gör såhär:
  1. Mixa ihop alla ingredienser, förutom kokosflingorna, i en matberedare/mixer eller i en skål med stavmixer.
  2. Låt smeten stå i kylskåpet i ca 30 minuter innan du rullar dem till jämnstora bollar i valfri storlek.
  3. Rulla chokladbollarna i kokosflingor och låt stå i kylskåpet minst 1 timme innan servering.

 

Ingredienser (klassiska chokladbollar):

225 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

1,5 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

8 dl havregryn

0,5 dl espresso eller starkt bryggkaffe

kokosflingor att rulla chokladbollarna i

 

Gör såhär:

  1. Mixa ihop alla ingredienser, förutom kokosflingorna, i en matberedare/mixer eller i en skål med stavmixer.
  2. Låt smeten stå i kylskåpet i ca 30 minuter innan du rullar dem till jämnstora bollar i valfri storlek.
  3. Rulla chokladbollarna i kokosflingor och låt stå i kylskåpet minst 1 timme innan servering.

 

Läs om vår kommentarspolicy