Mjölkchokladmums

I min senaste live bakning på Instagram när vi bakade min mandelmarängtårta med lemon curd och vispad hallonpannacotta så var det en av er följare som tipsade mig om kärleksmums med mjölkchokladganache som glasyr. Jag minns inte vad du, geniet bakom denna idé heter men du får hemskt gärna hojta till i kommentarsfältet om du känner igen dig. För det här är bland det godaste jag ätit i kärleksmumsväg.

Just när det kommer till kärleksmums så är jag väldigt kräsen när det kommer till just glasyren. Är den för söt så tycker jag att hela kakan är förstörd. Genom att skippa den klassiska glasyren med florsocker och istället gör dem här lena mjölkchokladganachen med kaffesmak så blir det perfekt balans på sötman. Ni bara måste testa! Jag som hellre väljer mörk choklad framför mjölkchoklad tyckte inte alls att det blev för sötsliskigt.

Och kan vi bara ta en stund och prata om kakan. Alltså den är sååå saftig! Riktigt fluffig och bara smälter i munnen. Jag kör alltid efter mitt grundrecept när det kommer till kärleksmums just för att det aldrig sviker mig. Saftig och fluffig kaka varje gång!

Receptet bakade jag i en rektangulär ugnsfast form med måtten 27×20 cm, vilket ger 12 generösa bitar.

Ingredienser (saftig kärleksmums):

150 g smör

3 stora ägg

2,5 dl strösocker

0,5 dl neutral olja

1 dl kakao

2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.
  4. Tillsätt smör, olja, kakao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt samman till en jämn smet.
  5. Täck din form med bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
  6. Låt kakan svalna helt innan du toppar med mjölkchokladganache.

 

Ingredienser (mjölkchokladganache):

300 g mjölkchoklad

1,5 dl vispgrädde

2 msk bryggkaffe

strössel till garnering

 

Gör såhär:

  1. Grovhacka mjölkchokladen och lägg i en värmetålig skål.
  2. Häll upp vispgrädden i en kastrull och ta bort från värmen så fort du ser att det är påväg att börja koka.
  3. Häll grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du rör om till en jämn smet. Om chokladen inte smälter helt kan du ställa skålen över ett vattenbad och röra om tills du har en jämn ganache.
  4. Ha till sist i bryggkaffe och rör försiktigt om tills du har en jämn smet igen.
  5. Låt ganachen stå i kylskåpet och rör om emellanåt. Den är redo att toppa kakan när den har nått en bredbar konsistens.
  6. Garnera med strössel.
  7. Servera direkt eller plasta in när ganachen stelnat och förvara i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy