Jordgubbspannacottatårta

Jag har lite av en pannacottaperiod just nu. Det bakas alla möjliga pannacottabakverk i mitt kök nuförtiden och jag hoppas att ni inte tröttnar. Tro mig, jag tröttnar snart och kör något annat. Behövde bara baka en sak till med pannacotta, nämligen en somrig pannacottatårta med jordgubbssmak. Ska vi skippa gräddtårtan i år kanske och köra på den här istället? 

Att göra tårta på det här sättet ger en otroligt saftig tårtbotten med fräscha smaker. Men det är viktigt att ha i åtanke att tårtbotten vill suga åt sig så mycket vätska som möjligt och därför har jag ett lager vit chokladtryffel mellan botten och pannacotta. Annars äter tårtbotten med största sannolikhet upp hela pannacottan innan du ens hinner drömma om att smaka en bit.

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 23 cm.

Tårtbotten gjorde jag enligt tre lika receptet med bara 1 ägg. Så du tar helt enkelt fram tre lika stora glas och lägger ett ägg i en av dem. Därefter mäter du upp strösocker och vetemjöl i vardera resterande glas så att de fylls lika mycket som glaset med ägg. I glaset med vetemjöl har du även i 0,5 tsk bakpulver. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. Blanda samman vetemjöl med bakpulver och sikta ner det i ägg- och strösockerblandningen. Vänd försiktigt samman till en jämn smet och häll upp den i en form täckt med bakplåtspapper. Grädda din botten i nedre delen av ugnen på 175 grader (över- och undervärme) i ca 30 minuter. Låt tårtbotten svalna helt och hållet innan du har på tryffel och pannacotta.

 

Ingredienser (vit choklad-tryffel):

400 g vit choklad

50 g smör

1 dl vispgrädde

 

Gör såhär:

  1. Grovhacka den vita chokladen och smält i en värmetålig skål över ett vattenbad.
  2. Lägg smör och vispgrädde i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills det smält samman till en jämn smet.
  3. Vispa försiktigt samman smör- och gräddsmeten med den vita chokladen och häll den över tårtbotten.
  4. Låt stå i kylskåpet tills tryffeln stelnat. Under tiden kan du göra jordgubbspannacottan.

 

Ingredienser (jordgubbspannacotta):

225 g frysta jordgubbar

saft från en citron

6 dl vispgrädde

2,5 dl strösocker

1 tsk agar agar pulver

 

färska jordgubbar, rivet limeskal och vispad grädde till garnering

 

Gör såhär:

  1. Koka upp jordgubbarna i en kastrull tillsammans med citronsaften tills jordgubbarna lösts upp till ett mos.
  2. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.
  3. Lägg vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i 2 minuter innan du har i jordgubbsmos och strösocker.
  4. Koka jordgubbspannacottan i ytterligare någon minut innan du häller den över den vita chokladtryffeln.
  5. Låt stå i kylskåpet för att stelna i minst 4 timmar innan du dekorerar och servera.
Läs om vår kommentarspolicy