Tiramisutårta

Den senaste tiden har jag fått upp ögonen mer och mer för det fantastiskt goda italienska desserten Tiramisu. För en kaffe- och chokladälskare som jag så är Tiramisu det perfekta fikatilltugget.

Tidigare så har jag lagt upp recept både på en supergod tiramisukladdkaka och på supersnabb och smidig tiramisu i glas. Tiramisutårta kändes då som ett naturligt nästa steg. Men jag lovar er, detta är inte det sista i tiramisuväg som jag bakar.

Receptet bakade jag i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger en tiramisutårta på ca 6-8 generösa bitar.

Saftiga chokladbottnar, tydliga lager och generöst med fyllning. Exakt så som en tårta ska vara om ni frågar mig!

Ingredienser (saftig chokladtårtbotten):

75 g smör

1 tsk vaniljsocker

1 dl vatten

1,5 dl mjölk

1 ägg

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2,5 dl strösocker

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  7. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.

 

Ingredienser (tiramisu):

4 äggulor

500 g mascarpone

0,5 tsk äkta vaniljpulver

2 äggvitor

1 dl strösocker

12 savoyardikex

2 dl starkt bryggkaffe

kakao att pudra över tårtan

 

Gör såhär:

  1. Vispa äggulor, mascarpone och vaniljpulver till en jämn smet.
  2. Vispa äggvitan till ett vitt, fast skum med elvisp. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och blank smet.
  3. Vänd ner äggvitesmeten till äggulesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  4. Innan du doppar dina kex i kaffet så är det bra att planera hur du ska lägga kexen i formen först så att du inte behöver tänka på det när kexen redan är doppade i kaffet. Doppa den sockrade delen av kexet, snabbt, i några sekunder i kaffet. Lägg de doppade kexen på kladdkakan.
  5. Varva även bottnarna med med zabaionen (mascaroponekrämen).
  6. Låt tiramisutårtan stelna i kylskåpet i minst 4h innan servering. Pudra med kakao när det är dags att servera!
Läs om vår kommentarspolicy