Chocolate chip cookie cake med inbakad kladdkaka

Förra sommaren vart chocolate chip cookie cakes riktigt hett i bakvärlden! Det är helt enkelt att man gräddar hela kakdegen i en form (ofta gjutjärn) och skär i bitar efter gräddning, Även om den största hype:en är över så är jag inte riktigt klar med det bakverket och bestämde mig för att grädda kladdkaka inbakad i själva kakdegen.

Det bästa med att grädda kladdkakor inuti något annat typ pajskal eller cookie cake är att det inte blir några torra kanter överhuvudtaget! Den blir bara sådär perfekt genomkladdig. Sådär farligt “Hej, jag kommer äta upp hela kakan själv”-gott. Sådär så att man säger att man ska bara ta en bit, och en till, ok bara en sista och sen är hela kakan uppäten med härligt gott samvete. Så god är den.

Receptet bakade jag i en rund pajform med diameter på 23 cm vilket ger 8-10 generösa bitar. På min instagram @mykitchenstories.se har jag även lagt upp en liten video där jag visar på hur jag gör den här kakan. Följ mig gärna där om ni inte redan gör det!

Ingredienser (chocolate chip cookie cake):

200 g rumsvarmt smör

0,5 dl strösocker

1,75 dl brunt farinsocker strö

1 stort rumstempererat ägg

4,25 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

2 tsk maizena

200 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  4. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  5. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen (spara en del till garnering) och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  6. Ställ degen i kylskåpet i under tiden som du förbereder kladdkakesmeten.

 

Ingredienser (kladdkaka):

100 g smör

1,5 dl strösocker

1 dl farinsocker

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

1 krm salt

 

Gör såhär:

  1. Smält smöret i en kastrull och häll över i en bunke.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna till bunken och blanda ihop till en jämn smet bara precis tills allt har gått ihop.
  3. Tryck ut hälften av kakdegen i formen, även upp en bit på kanten så att du får som ett pajskal.
  4. Häll upp kladdkakesmeten i degen och se till att det blir ett jämnt lager.
  5. Täck kladdkakan med resten av kakdegen och garnera med resten av chokladen.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Låt stå i kylskåpet för att svalna helt och hållet innan servering. Minst 4 h men helst över natten.
  8. Servera med en kula vaniljglass!
Läs om vår kommentarspolicy