Sötpotatisglass

Nyttiga smoothieglassar i all ära men ibland vill man ha något som är både krämigt och lite hälsosammare att svalka sig med i solen. Det är vad den här krämiga sötpotatisglassen levererar! Den smakar inte alls sötpotatis utan sötpotatisen ger bara en fantastisk krämighet. Smakar typ som en rejäl magnumglass men innehåller inget vitt socker. Dessutom är den vegansk!

Alltså, seriöst. En krämig chokladglasspinne som innehåller mest sötpotatis. Den kan man äta till frukost, lunch, mellanmål och middag, ellerhur?

Receptet ger 4 sötpotatisglasspinnar.

Ingredienser:

2 sötpotatisar à 300 g

1 dl jordnötssmör

1,5 dl kakao

0,5 dl agavesirap (kan uteslutas)

1,5 dl vispbar kokos-, havre- eller soyagrädde (soyagrädde innehåller socker så ta något av de andra alternativen om du vill ha den helt sockerfri)

150 g mörk vegansk choklad (kan uteslutas)

frystorkade hallon till garnering

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela sötpotatisarna på längden och lägg dem med den skurna sidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Baka sötpotatishalvorna i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  4. Gröp ur innehåller i sötpotatisarna och mixa ihop till en slät smet med jordnötssmör, kakao och agavesirap. Jag gjorde detta i en matberedare då smeten blir ganska tjock.
  5. I en annan skål vispar du grädden. Ha i den chokladiga sötpotatissmeten och vispa till en fluffig smet.
  6. Häll upp glassmeten i glassformar och stick ner en glasspinne i varje form.
  7. Ställ glassformarna i frysen för att stelna i minst 4 h innan du doppar dem i choklad och serverar.
Läs om vår kommentarspolicy