Chokladbollspaj

Jag blir lika förvånad över mig själv varje gång jag kommer på ett nytt chokladbollsrecept. Efter varje gång så är jag övertygad om att nu är det slut på idéer, det här är mitt sista chokladbollsrecept. Och sen kommer den krypandes, sakta men säkert, en ny idé om hur man kan servera vår fantastiska fikaklassiker – chokladbollen!

Den här godingen fick jag idén till strax efter jag tagit fram receptet för kladdkakepaj men fyllningen i den här pajen är inte en ren chokladbollssmet. Det blev alldeles för tungt. Istället består den av en fudge-liknande fyllning som är smaksatt med chokladbollens stypiska smaker. Havregryn, kaffe och choklad!

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

 

Ingredienser (pajskal):

120 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 äggulor

1 msk vatten

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
  5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills den fått en fin, gyllenbrun färg. Aluminiumfoliet kan du ta bort redan ca 10 minuter in i gräddningen så att även kanterna får färg.
  6. Låt pajskalet svalna helt och hållet innan du fyller det med chokladbollsfyllning.

 

Ingredienser (chokladbollsfyllning):

300 g grovt hackad mörk choklad

1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g

50 g smör

1 msk bryggkaffe

1,5 dl finmalda havregryn

0,5 dl kokosflingor

 

Gör såhär:

  1. Lägg mörk choklad, kondenserad mjölk och smör i en värmetålig skål. Värm i microvågsugnen i 90 sekunder uppdelat på 3 gånger. Blanda mellan varje gång tills du får en tjock och slät smet.
  2. Tillsätt bryggkaffe och finmalda havregryn. Rör om till allt blandats väl.
  3. Häll upp fyllingen i pajformen och låt stå i kylskåpet för att stelna.
  4. Under tiden kan du göra chokladglasyren.

 

Ingredienser (chokladglasyr):

100 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

chokladbollar och kokosflingor till garnering

 

Gör såhär:

  1. Hacka den mörka chokladen grovt och lägg i en värmetålig skål.
  2. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp precis tills du ser att det börjar koka.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och häll grädden över chokladen.
  4. Låt stå i ca 5 minuter innan du rör om till en jämn smet utan chokladbitar.
  5. Låt chokladglasyren svalna lite innan du häller den över chokladbollsfyllningen i pajskalet.
  6. Garnera med chokladbollar och kokosflingor.
  7. Servera pajen direkt eller förvara den i kylskåpet!
Läs om vår kommentarspolicy