Fluffiga solbullar med vaniljkräm

Nu är jag hemma i mitt eget kök igen efter en helt underbar helg i Uppsala på Alla älskar hembakat-mässan där jag bjöd på fika och träffade massor av er underbara läsare. Det är så kul att få träffa er på riktigt! Vill ni se bilder från helgen så hittar ni det på Kökets instagramkonto @koket.se!

Första receptet den här veckan blir en riktigt härlig klassiker: solbulle, sockerbulle, krämbulle, parisebulle eller helt enkelt en fluffig vetbulle med vanilkräm som toppas med strösocker! En riktigt god bulle med enkla smaker som går hem hos de allra flesta!

Receptet ger 30 stycken fluffiga solbullar med hemkokt vaniljkräm.

Ingredienser (vetedeg):

50 g jäst

500 g mjölk (5 dl)

1 msk malen kardemumma

250 g smör

200 g strösocker (2 dl)

1 ägg

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

100 g smält smör att pensla de färdiggräddade bullarna med

1 dl strösocker till garnering

 

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  2. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker, ägg och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  4. Dela degen i 30 lika stora bitar och rulla varje bit med kupad hand mot bakbordet så att du får en jämn och fin bulle.
  5. Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum mellan och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på bullarna och degen ”studsar tillbaka”.

 

Ingredienser (vaniljkräm):

5 dl mjölk

3 krm äkta vaniljpulver

1,5 dl strösocker

6 st äggulor

1 dl maizena

75 g mjukt smör

 

Gör såhär:
  1. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål.
  5. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  6. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med stor rund tyll och fyll dina färdigjästa bullar generöst med den.
  7. Pensla bullarna med äggula uppvispat med lite salt och grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  8. Pensla dina färdiggräddade bullar med smält smör och garnera med strösocker.
Läs om vår kommentarspolicy