Mandeltårta med lemon curd och vispad hallonpannacotta

Hörrni, jag är SÅ färdig med våren! Medan det fortfarande är iskallt utomhus så tröstar jag mig själv med våriga bakverk. Typ som den här festliga mandeltårtan med lemon curd och vispad hallonpannacotta. Den är väldigt enkel att göra men ser ut som att du lagt massa tid på att göra den. Hur bra?!

Den går dessutom utmärkt att baka i långpanna (30×40 cm) om du vill servera den till många på typ en fest eller större bjudning. Bara dubblera alla ingredienser så räcker det gott och väl!

Ingredienser (vispad hallonpannacotta):

150 g frysta hallon

4 dl vispgrädde

0,75 tsk agar agar pulver

1 dl strösocker

 

Gör såhär:

  1. Lägg hallonen i en kastrull och koka upp till ett mos under konstant omrörning.
  2. Kör hallonmoset genom en sil, pressa ordentligt så att du får så mycket kärnfri hallonpuré som möjligt.
  3. Koka upp vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Rör om hela tiden.
  4. Efter någon minut tillsätter du hallonpuré och strösocker.
  5. Låt koka upp under fortsatt omrörning och häll sedan upp hallonpannacottan i en skål eller bunke som du senare kan vispa i med helvisp.
  6. Låt pannacottan stå kylskåpet för att stelna (ca 4 h) innan du vispar upp den.

 

Ingredienser (lemon curd):

3 dl strösocker

4 stora äggulor (spara äggvitan till mandelbotten)

saft och rivet skal från 4 citroner (ca 2 dl citronsaft)

100 g tärnat smör

 

Gör såhär:

  1. Lägg strösocker, äggulor, citronsaft och citronskal i en värmetålig skål.
  2. Vispa till en jämn smet och ställ sedan skålen över en kastrull med kokande vatten. Sänk värmen till medel och låt lemon curden värmas upp under omrörning över det sjudande vattnet.
  3. Rör om i lemon curden hela tiden tills den tjocknat ordentligt (ca 10 minuter).
  4. Ta bort skålen från värmen och klicka i smöret.
  5. Rör om tills smöret smält helt och ställ sedan lemon curden i kylskåpet för att svalna.

 

Ingredienser (mandelbotten):

4 stycken äggvitor

3 dl strösocker

200 g mandelmjöl

 

hallonpulver, färska hallon, mynta och minimaränger till garnering

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa äggvitorna till styva toppar och tillsätt sedan lite strösocker i taget under fortsatt vispning.
  3. Fortsätt vispa tills sockerkristallerna smält (undersök genom att ta lite marängsmet på pekfingret och gnugga mot tummen, känner du inget socker mot fingertopparna så är det färdigvispat).
  4. Sikta ner mandelmjölet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Täck en form med bakplåtspapper (min var 20×25 cm) och grädda din mandelbotten i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  6. Låt din mandelbotten svalna helt och hållet innan du monterar ihop tårtan.

 

Montering: Vänd mandelbotten med den skrovliga sidan ner mot tårtfatet. Bre på ett generöst lager lemon curd och spritsa sedan på hallonpannacottan. Avsluta med att dekorera med hallonpulver, färska hallon, mynta och minimaränger. Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåpet.

Läs om vår kommentarspolicy