Saftigaste kanelbullarna

En riktigt god hemmagjord kanelbulle kan likställas med en äggmacka. Den innehåller smör, ägg och vetemjöl (förhållandevis lite socker). Vilket typ rättfärdigar att kunna äta kanelbulle till frukost. Alltså, en riktigt saftig hemmagjord kanelbulle (med MYCKET kanel) och en ordentlig kopp kaffe. Kan det blir bättre än så?

Men att få dem sådär härligt saftiga så att de bara smälter i munnen är ju inte alltid det lättaste. Så jag tänkte ge er mina bästa tips för att få riktigt saftiga kanelbullar med mycket kanelsmak. Precis som de man kan köpa!

  1. Använd rumstempererade ingredienser. Ställ fram allting en stund innan du ska baka. Mjölken behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom att degens temperatur kommer att stiga några grader av knådningnen.
  2. Väg hellre än mät ingredienserna. Bakning är som kemi – ju exaktare mått desto mer perfekta kanelbullar! Jag skämtar inte när jag säger att jag både använder våg och linjal när jag bakar haha man kan tro att jag ska bygga ett hus.
  3. Undvik att jästen och saltet kommer i kontakt med varandra. Saltet är ett stort störningsmoment för jäsningen. Vänta därför med att ha i saltet tills du haft i ca hälften av mjölet.
  4. Tillsätt inte allt mjöl på en gång. För mycket mjöl ger kompakta och torra bullar. Hellre en lite för kladdig deg än för torr.
  5. Och smält för all del inte smöret! Använd mjukt rumstempererat smör istället så kommer du inte behöva lika mycket mjöl.
  6. Snåla inte med smöret! En annan hemlis för riktigt saftiga bullar som smälter i munnen är att inte va rädd för att ha ordentligt med smör i själva fyllningen också.
  7. Farinsocker i fyllningen. På tal om fyllningen så har jag även i farinsocker för att få en fin färg men också för att det ger en extra härlig smak.
  8. Knåda länge! Minst 10 minuter med maskin och lite längre för hand. Du vet att degen är färdigknådad genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, går degen inte sönder så har du starka glutentrådar och därmed har du knådad tillräckligt länge!
  9. Forma bullarna innan du jäser dem för en snyggare finish. Degen är styvare innan den börjat jäsa och är därför mycket lättare att arbeta med. Jag brukar därför alltid fylla och forma bullarna direkt efter knådning och därefter låta dem jäsa i några timmar innan gräddning.
  10. Frys ojästa färdigknutna bullar. Råkade det bli för mycket deg? Inga problem. Det absolut bästa är att frysa ner färdigformade bullar som inte hunnit jäsas. Då är det bara att plocka fram någon timme innan, ställ på en plåt och låt tina och jäsa innan du penslar och gräddar.
  11. Låt jäsningen ta tid! Men glöm inte bort dem. Beroende på temperaturen du har hemma så kan det ta allt från 1-3 timmar. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på kanelbullarna och degen ”studsar tillbaka”.
  12. Ha i lite salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp ägget och gör det mycket lättare att pensla med. Då slipper man klumpar av omelett på de färdiggräddade bullarna.
  13. Pensla med sockerlag när bullarna är klara. Om du inte orkar följa precis alla tipsen så är detta ett måste för att ”stänga in” saftigheten i bullarna. En sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker.

Och nu till själva receptet som ger 40 stycken fantastiskt saftiga bullar. De är verkligen försvinnande goda och när du väl har testat att följa mina tips och receptet så kommer du aldrig vilja köpa färdiga bullar igen!

Ingredienser (fyllning)

150 g rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

5 msk kanel

 

Ingredienser (vetedeg):

50 g jäst

500 g mjölk (5 dl)

1 msk malen kanel

250 g smör

200 g strösocker (2 dl)

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

pärlsocker till garnering

 

Ingredienser (sockerlag):

2 dl vatten

1 dl strösocker

 

Gör såhär:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra två stycken på ca 60×30 cm.
  6. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektanglarna och vik de sedan på långsidan.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. För att forma bullarna kniper du sen ihop två remsor i ena änden, drar ut dem lite och snurrar som ett nystan runt två fingrar. Upprepa processen för alla remsor.
  8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Garnera sedan  med pärlsocker.
Läs om vår kommentarspolicy