No bake key lime paj

Key lime paj är ett härligt sötsyrliga bakverk som har sitt ursprung i USA. Originalet består av ett bakat pajskal och en fyllning gjord på limesaft, äggulor och kondenserad mjölk. Nu har jag gett mig på att göra en no bake variant av den här pajen. Du behöver alltså ingen ugn för att göra den.

Det här är en riktigt fräsch och god paj som går hem hos de allra flesta! Receptet bakade jag i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar. Om du inte vill använda lite av fyllningen att dekorera med genom att låta den stelna i silikonformar, så som jag gjort, kan du bara ta en lite större pajform så att all fyllning får plats.

 

Ingredienser (pajskal utan ugn):

10 stycken digestivekex

75 g smör
Gör såhär:

  1. Mixa kexen till ett fint smul.
  2. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  3. Tryck ut kexmassan i pajformen och låt det stå i kylskåpet medan du gör fyllningen.

 

Ingredienser (fyllning):

3 dl vispgrädde

300 g färskost

rivet skal från 3 limefrukter

1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g

ev. någon droppe grön pastafärg (kan uteslutas)

 

Gör såhär:

  1. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke.
  2. I en annan bunke vispar du samman resten av ingredienserna. Häll sedan över den smeten i vispgrädden och vispa tills allt gått ihop.
  3. Häll upp fyllningen i pajskalet och i silikonformarna om du ska använda det och låt sedan alltsammans stå i frysen i minst 6 timmar innan du ska dekorera och servera.

 

Ingredienser (varmvispad maräng & övrig dekoration):

1 äggvita

0,5 dl strösocker

rivet limeskal

limeskivor

 

Gör såhär:

  1. Vispa äggvitan till ett fast skum i en värmetålig bunke eller skål.
  2. Tillsätt strösockret lite i taget under fortsatt vispning.
  3. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad tills sockerkristallerna smält.
  4. Ta bort bunken från värmen och vispa tills den svalnat helt.
  5. Spritsa din paj med marängen, bränn av den och dekorera sedan gärna med rivet limeskal och limeskivor.
  6. Pajen behöver ha stått ute i 30 minuter innan servering för att hinna gå från fryst till krämig. Efter att den varit frusen 1 gång kan den förvaras i kylskåpet.

 

Läs om vår kommentarspolicy