Kolakakor med toffifee

Hur många olika varianter på kolakakor kan man baka egentligen? Jag har helt enkelt blivit helt upp i öronen förälskad i denna småkaka så det kommer säkert bli ett sånt recept i veckan framöver tills jag tröttnat haha! Skämt osidå, det är ju bara SÅ himla gott och jag älskar att experimentera med olika toppingar och smaksättningar. Den här gången provade jag att fylla kolasnitt-degen med toffifee-choklad på samma sätt som jag gjorde mina centersnittar och det blev riktigt lyckat. Särskilt med den lilla hasselnötsgömman i mitten på toffifee-chokladen som ger ett litet överraskande tuggmotstånd mitt i all härlig seghet från både kakan och kolan i runt chokladen.

Receptet ger ca 10 stycken toffifeesnittar om man gör dem lika långa som jag. Det går självklart att göra dem mindre genom att dela degen på två och göra smalare längder.

 

Ingredienser:

100 g mjukt, rumstempererat smör

1 dl strösocker

2 msk mörk sirap

2,25 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

200 g toffifee-choklad (1 medelstor ask)

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa samman smör, strösocker och sirap till en jämn och fluffig smet.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en skål och sikta sedan ner det i smörvispet.
  4. Arbeta samman bara precis tills du får en jämn deg. Om den blir för smulig för att gå ihop kan du ha i någon matsked extra sirap.
  5. Täck en plåt med bakplåtspapper och forma degen till en längd i mitten på plåten (två längder om du vill ha mindre storlek på kolakakorna, se då bara till att ha ordentligt med utrymme mellan längderna eftersom att de smälter ut mycket under gräddning).
  6. Tryck ner toffifee-chokladen så som jag gjort i bilden nedan och se till att degen är tätt packad runtom chokladen.
  7. Grädda kolakakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter, eller tills de fått fin färg och snitta längden medan den fortfarande är varm.
  8. Låt kakorna svalna på plåten helt och hållet innan du serverar dem eller förvarar i rumstemperatur i lufttät burk.

Läs om vår kommentarspolicy