Kladdkakepaj

Det har blivit många kladdkakor på senaste tiden men det är ju bara så himla gott med kladdkaka! Även fast kladdigheten är hela grejen med kladdkaka så skadar det ju inte med lite crunch och tuggmotstånd. Så vad sägs om att grädda kladdkaka i ett frasigt pajskal? Ja, ni kan ju bara föreställa er hur gott det blir. Särskilt med en len chokladglasyr på toppen och vispad grädde till.

Receptet bakade jag i en pajform med diameter på ca 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar. En steg för steg video på hur man bakar den här drömmigt goda kladdkakepajen hittar ni på min instagram @mykitchenstories.se.

Ingredienser (pajskal):

120 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 äggulor

1 msk vatten

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
  4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
  5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills den inte är glansig längre.
  6. Ta bort aluminiumfoliet och fyll därefter pajskalet med din kladdkakesmet.

 

Ingredienser (kladdkaka):

100 g smör

1,5 dl strösocker

1 dl farinsocker

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

1 krm salt

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull och häll över i en bunke.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna till bunken och blanda ihop till en jämn smet bara precis tills allt har gått ihop.
  4. Häll upp smeten i pajskalet och grädda alltsammans i mitten av ugnen i 20 minuter.
  5. Låt kladdkakan svalna i kylskåpet i minst 4h, helst över natten, innan du toppar den med chokladglasyr.

 

Ingredienser (len chokladglasyr):

100 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

ytterligare vispad grädde och grovhackad choklad till garnering.

 

Gör såhär:

  1. Grovhacka den mörka chokladen och lägg tillsammans med vispgrädden i en värmetålig skål.
  2. Värm i microvågsugn i 30-sekundersintervaller, blanda mellan tills du får en jämn och fin smet.
  3. Låt chokladglasyren svalna innan du har den på din kladdkakepaj.
  4. Toppa med vispad grädde och ännu mer grovhackad choklad.
Läs om vår kommentarspolicy