Hallon- och lakritsbullar

Även om den klassiska kanelbullen ligger mig varmt om hjärtat så är det alltid roligt att testa nya smaker på bullar. Sen jag bakade min underbart goda lakritsfudgetårta med hallonpannacotta så har jag velat baka mer med smakkombinationen hallon och lakrits och näst på tur blev de här saftiga hallon- och lakritsbullarna!

I de här bullarna har jag valt att smaksätta vetedegen med lakrits och fyllningen med hallon. Lakritssmaken är inte jätte intensiv utan finns där snällt i bakgrunden vilket jag tycker blir alldeles lagom för den här typen av bullar. Vill du ha en mer intensiv lakritssmak kan du självklart ha i mer lakritspulver än vad jag hade.

Receptet ger 30 stycken saftiga bullar med smak av hallon och lakrits.
Ingredienser (fyllning)
225 g frysta hallon
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
Ingredienser (vetedeg):
50 g jäst
5 dl mjölk
2,5 msk lakritspulver
250 g smör
2 dl strösocker
14-16 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
Ingredienser (sockerlag):
2 dl vatten
1 dl strösocker
frystorkade hallon till garnering.
Gör såhär:
  1. Börja med att förbereda fyllningen genom att koka upp hallonen på medelvärme under omrörning tills du får ett mos. Kör hallonmoset genom en finmaskig sil så att du blir av med alla kärnor.
  2. Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen med moset till en jämn och bredbar smet. Lättast är det med en stavmixer.
  3. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  4. Ha sedan i lakritspulver, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  5. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  6. Kavla ut degen till två stora rektanglar. Jag brukar köra på ca 60×30 cm per rektangel.
  7. Bred ut ett tunt lager fyllning över hela rektangeln och vik den sedan på långsidan.
  8. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. För att forma bullarna kniper du sen ihop två remsor i ena änden, drar ut dem lite och knyter som ett nystan runt två fingrar. Upprepa processen för alla remsor.
  9. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  10. Sätt ugnen på 190 grader.
  11. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  12. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Garnera sedan med frystorkade hallon.
  13. Servera direkt, förvara mörkt och torrt i lufttät påse eller frys in.
Läs om vår kommentarspolicy