Mango- och passionsfruktscheesecake

Jag har inte bakat cheesecake sen jag gjorde mina drömgoda no bake chokladbollscheesecakes men nu kände jag att det var hög tid att baka en igen. Denna gång blev det i en sötsyrlig tappning med smak av mango och passionsfrukt! Riktigt fräscht och gott. 

Den här cheesecake:en bakas i ugn och toppas med en galet god curd gjord på passionsfrukt. Dekorera har jag gjort med physalis, färsk mynta, minimaränger och macaronsmacarons som jag färgat med gul pastafärg.

Receptet bakade jag i en rund springform med diameter på 24 cm, vilket ger 10-12 bitar.

 

Ingredienser (botten):

14 stycken digestivekex

100 g smör

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till ett fint smul.
  3. Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på formen och tryck ut kexmassan i den.
  5. Grädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  6. Ta ut formen ur ugnen och höj värmen till 200 grader.

 

Ingredienser (fyllning):

600 g färskost

1 dl strösocker

0,25 dl vetemjöl

0,75 dl turkisk yoghurt

1 ägg

1 äggula

190 g mangopuré (jag använder den som finns i barnmatshyllan)

 

Gör såhär:

  1. Fyll en djup ugnsplåt till hälften med vatten och ställ i nedre delen av ugnen.
  2. Vispa ihop färskost och strösocker krämigt.
  3. Tillsätt vetemjöl och turkisk yoghurt och vispa lite till.
  4. Ha sedan i ägg och äggula, en i taget, under fortsatt vispning.
  5. Till sist har du i mangopurén. Vispa till en jämn smet och häll upp i formen.
  6. Grädda cheesecaken i mitten av ugnen på 200 grader i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda den i ytterligare 1 timme.
  7. Stäng av ugnsvärmen och låt cheesecaken gräddas på eftervärme i ytterligare någon timme innan du låter den svalna helt och hållet i kylskåpet.

 

Ingredienser (passionsfruktscurd):

2 äggulor

1 ägg

1,5 dl strösocker

saft från 1 citron

innehållet från 5 passionsfrukter

0,75 dl maizena

75 g smör

 

Gör såhär:

  1. Lägg alla ingredienserna förutom smöret i en kastrull och låt sjuda på medelvärme under konstant omrörning.
  2. Curden är klar när du känner att den börjar tjockna. Ta bort kastrullen från värmen och ha i smöret. Rör om tills smöret smält och du har en jämn curd.
  3. Låt curden svalna i kylskåpet i en skål innan du häller den över cheesecake:en.
  4. Servera direkt eller förvara i kylskåpet
Läs om vår kommentarspolicy