Budapestrulle

En glutenfri fikaklassiker som jag inte kan förstå att jag inte bakat tidigare. Hur kan jag ha missat att baka denna ljuvliga rullade nötmaräng-härlighet? Kan något vara frasigt och segmjukt på samma gång? Budapestrulle, budapeststubbe eller budapestbakelse. Oavsett vad du väljer att kalla den här godingen så är det ett säkert kort att bjuda på till fikat.

Färska bär eller frukt är dock ett måste till fyllning och garnering enligt mig. Det bryter av den söta nötmarängen och den fluffiga gräddfyllningen helt perfekt. Och ja, ni vet, chokladglasyren kunde jag ju omöjligt ringla över i ett tunt lager som alla andra människor utan vart bara tvungen att göra en lite generösare drip-effekt haha. Jag i ett nötskal…

Receptet ger en budapestrulle som du kan dela i 8-10 bitar.

Ingredienser:

70 g hasselnötter

3 stora äggvitor

1 dl strösocker (till äggvispen)

0,5 dl maizena

1 dl strösocker (till hasselnötterna)

3 dl vispgrädde

valfri mängd färska bär och/eller frukt. 

150 g mörk choklad

1 msk matolja

florsocker och mer bär och/eller frukt till garnering

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med maizena och 1 dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
  3. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
  4. Sikta försiktigt ner hasselnötsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott.
  5. Täck en plåt med bakplåtspapper och lägg smeten i en spritspåse med rund tyll.
  6. Spritsa ut smeten i stänger längs med kortsidan tills smeten tar slut.
  7. Grädda nötmarängen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  8. Låt nötmarängen svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.
  9. Vispa grädden och bre den över marängem. Toppa med färska bär och/eller frukt och rulla ihop den.
  10. Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du förbereder chokladglasyren.
  11. Grovhacka den mörka chokladen och smält i microvågsugn i 30-sekunders intervaller. Rör om mellan varje uppvärmning och tillsätt sedan matoljan. Rör om till en jämn chokladglasyr och låt den svalna innan du dekorerar din budapestrulle med den.
  12. Avsluta med att garnera med mer färska bär och/eller frukt och pudra med florosocker.
  13. Serveras direkt eller förvaras i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy