Hemmagjord karamelliserad mjölk

Häromdagen skulle jag baka något med karamelliserad mjölk (dulce de leche) och insåg att jag inte hade någon hemma. Klockan var sent och jag hade ändå ingen lust att gå ut i kylan för att handla så jag bestämde mig för att testa koka min egen karamelliserade mjölk från grunden. Alltså från scratch med mjölk, strösocker och bikarbonat. Jajamen, man behöver nämligen bara tre ingredienser för att åstadkomma denna karamelliserade härlighet i sitt eget kök. Det tar en stund att göra den, typ 2-3 h plus tid för att den ska stå i kylskåpet för att gotta till sig. Men det är sååå fantastiskt gott att göra sin egen.

Dulce de leche har sitt ursprung i latinamerika och är en tjock och söt mjölkbaserad karamellkräm. Typ kolasås utan grädde som är helt magisk att ha i bakverk (och att äta som den är med en sked!).

Receptet ger 5 dl hemmagjord karamelliserad mjölk (dulce de leche). Äter du växtbaserat, är laktosintollerant eller mjölkallergiker så kan du byta ut mjölken mot samma mängd fet kokosmjölk (bara det vita, ej vätskan).

 

Ingredienser:

1 liter röd mjölk (3% fetthalt)

5 dl strösocker

1 tsk bikarbonat

 

Varför bikarbonat? Bikarbonatet förhindrar att mjölkproteinet koagulerar sig så att man får den där härligt lena karamellkrämen.

 

Gör såhär:

  1. Häll upp mjölken i en rymlig kastrull och låt koka upp. Dra bort kastrullen från spisplattan.
  2. Tillsätt strösockret och bikarbonat och rör om under fortsatt uppvärmning tills sockerkristallerna har smält.
  3. Sänk värmen till mycket låg värme (jag hade på nr 1 på en skala från 1-3) och låt sjuda i 2-3 timmar under tiden som du rör om då och då.
  4. På bilderna nedan ser du hur mjölken förändras under tiden du låter den sjuda. Sita bilden med skålen är hur den ser ut när den är klar.
  5. Häll den karamelliserade mjölken genom en finmaskig sil, ner i en rymlig, lufttät glasburk och låt stå i kylskåpet över natten för att tjockna. Sedan är det bara att börja använda den i din bakning.

Inte de mest charmiga bilderna jag har tagit haha men gjorde som sagt detta mitt i natten. Förhoppningsvis hjälper det er att få en tydlig bild av hur länge ni ska koka er karamelliserad mjölk. Sjudtiden beror mycket på spisens effektivitet och på hur tjock och brynt du vill ha den.

Läs om vår kommentarspolicy