Saftig vegansk morotskaka med cream “cheese” frosting

Vegan eller inte, den här morotskakan utan animaliska produkter är LIVET! Den mjuka kakan är såå saftig och porös och frostingen är bara galet len och härlig.

Det här receptet har jag spenderat massor med tid med, enda sen i somras när jag bestämde mig för att försöka ta fram en vegansk morotskaka. Den första tror jag inte att någon i hela världen skulle få för sig att vilja smaka men jag är så glad att jag inte gav upp utan fortsatte testa mig fram till denna lilla goding!

Att jag behöver prova mig fram några gånger innan jag tycker att ett recept är 110% redo att ta plats på bloggen är ingen hemlis, men detta är nog rekord på hur mycket tid och kärlek jag lagt på ett recept. Och vet ni, det var helt klart värt det för jag tror faktiskt att den här veganska morotskakan allt är godare än vanlig morotskaka.

Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 27×20 cm, vilket ger 12 generösa bitar.

 

Ingredienser (saftig vegansk morotskaka):

150 g kikärtsspad

1,5 dl strösocker

3 medelstora finrivna morötter

0,75 dl brunt farinsocker strö

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk malen kanel

0,5 tsk malen ingefära

1 nypa salt

2 tsk vaniljsocker

2 dl neutral olja (mat- eller rapsolja)

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa kikärtsspadet till ett fast vitt skum.
  3. Tillsätt strösockret och vispa lite till.
  4. Tillsätt sedan fint rivna morötter och farinsocker och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  5. Blanda ihop vetemjölet med resten av de torra ingredienserna och sikta ner det i kikärtsblandningen. Vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Täck en form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills kakan är helt genomgräddad.
  8. Låt morotskakan svalna helt och hållet innan du har på cream “cheese” frostingen.

 

Ingredienser (vegansk cream “cheese” frosting):

200 g växtbaserad “färskost” (typ “på mackan”)

75 g mjukt, rumstempererat, mjölkfritt margarin

2 dl florsocker

rivet limeskal till garnering

 

Gör såhär:

  1. Vispa ihop den växtbaserade färskosten med margarinet till en fluffig smet.
  2. Ha sedan i florsockret och vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott. Vispar du i florsockret finns det risk att du får en lös frosting.
  3. Bre frostingen på den avsvalnade morotskakan och dekorera med rivet limeskal.
  4. Servera direkt eller förvara inplastad i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy