Citronkladdkaka

Äntligen fredag! Mysigaste dagen på veckan för mig då det innebär sovmorgon och heldag med båda barnen. På kvällen blir det fikamys med den här sötsyrliga citronkladdkakan med vit choklad! Perfekt kladdig och med massor av citronsmak. Precis så som en sånhär kladdkaka ska vara! Typ som lemon curd i kladdkaka-format.

Ganache-toppingen med vit choklad är verkligen perfekt mot den syrliga kladdkakan. Ganache är  så himla tacksamt att göra och dekorera med. Du behöver bara två ingredienser för att göra den och när den nått rätt konsistens i kylskåpet är den redo att användas. Vill du inte spritsa den på kladdkakan så funkar det utmärkt att bara bre på den.

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 bitar. Som många andra kladdkakor så är den absolut bäst dagen efter. Jag rekommenderar därför att ni bakar den kvällen innan den ska serveras.

Ingredienser (citronkladdkaka):

150 g  smör

3 citroner (skal och saft)

2 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn. Häll över i en bunke.
  3. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken.
  4. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i formen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet.

 

Ingredienser (vit chokladganache):

200 g vit choklad

1 dl vispgrädde

 

Gör såhär:

  1. Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  2. Värm upp vispgrädden i en kastrull och dra bort från plattan så fort du ser att vispgrädden är påväg att börja koka.
  3. Häll vispgrädden direkt över den vita chokladen och låt stå i ca 5 minuter innan du börjar röra om försiktigt till en jämn smet.
  4. Ställ skålen i kylskåpet och rör om med jämna mellanrum tills ganachen når en bredbar konsistens.
  5. Spritsa eller bre ganachen över kladdkakan. Servera direkt eller förvara kladdkakan i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy