Chocolate chip cookies med dulce de leche-gömma

Chocolate chip cookies är helt fantastiska småkakor, särskilt om man bakar dem själv. De allra flesta har ätit dem och älskar dem. Men chocolate chip cookies med en härlig gömma av dulce de leche, har ni smakat det? Har ni inte det så tycker jag att ni ska skriva upp det som prio 1 på er att baka-lista. De är rena drömmen för cookie-älskaren!!

Just det här receptet har varit en riktigt utmaning att ta fram för att få den härliga insidan av dulce de leche att stanna just där, inuti kakan och inte smälta utanför vid gräddning. Att frysa dulche de leche i klickar för att hålla den stabil under gräddning var inte någon bra idé och på ett eller annat sätt har den härliga karamelliserade mjölken hittat ett eller annat sätt att lirka sig ut genom degen. Fram till idag. Om jag blev lycklig efter typ 10+ provbakningar? JA! Och passande nog hade jag härliga chocolate chip cookies med dulce de leche att fira med 😉

Receptet ger 14 härliga cookies, dvs 1 portion cookies för den gedigne cookie-älskaren…

 

Ingredienser (chocolate chip cookies med dulce de leche-fyllning):

200 g rumsvarmt smör

0,5 dl strösocker

1,75 dl brunt farinsocker strö

1 rumstempererat ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

2 tsk maizena

1 burk karamelliserad mjölk à 397 g

150 g mörka chokladknappar eller samma mängd grovhackad mörk choklad

 

Gör såhär:

  1. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  2. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  3. Ha sedan i resten av ingredienserna förutom den karamelliserade mjölken och grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen (spara en del till garneringen) och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  4. Ställ degen i kylskåpet i ca 30 minuter. Det är viktigt att degen får bli riktigt kall innan du fyller den så att den inte smälter ut och lämnar utrymme för karamellen att sippra ut ur kakorna.
  5. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  6. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 45 g gör sig bra till dessa cookies. De ska finnas deg kvar att täcka över karamellen med.
  7. Gör en grop med tummen i mitten på varje boll och ställ dem med ordentliga mellanrum på bakplåtarna. Fyll groparna med dulce de leche och täck med den deg som är kvar. Rulla försiktigt ihop till en boll och se till så att degen verkligen gått ihop.
  8. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen i 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  9. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler.
  10. Medan kakorna fortfarande är varma dekorerar du dem med ännu mer chokladknappar.
  11. Serveras direkt eller förvaras i lufttät burk i rumstemperatur.
Läs om vår kommentarspolicy