No bake bakelser med vaniljkräm och vispad hallonpannacotta

Nu är jag trött på kylan och ser fram emot varmare tider men det verkar inte som att något sådant väder kommer att bli av på ett tag. Under tiden skapar jag vårkänslor i mitt kök med dessa fantastiskt fräscha och goda bakelserna med vaniljkräm och vispad hallonpannacotta som bakas helt utan ugn! Hur bra? No bake är LIVET.

Tänk härlig kexbotten, krämig hemkokt vaniljkräm, toppad med en syrlig och fluffig hallonpannacotta. Som en dröm i varje tugga och ni kan ju bara gissa över hur glad jag är över att ha dessa godingar ståendes i mitt kylskåp. Så fort barnen har somnat så tänkte jag göra mig en kopp koffeinfri kaffe och unna mig en bit av dessa bakelser.

Det här bakverket bakas superenkelt utan ugn och kräver inte särskilt mycket tid att förbereda. Det som tar mest tid är faktiskt när bakelsen är klar och du ska skära upp den i bitar. För snygga, jämna bitar där man ser lagerna tydligt utan kladd så behöver man tvätta kniven efter varje drag. Väldigt tidskrävande men SÅ värt det när man har vackra bakelser att servera som dessa! Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 15×25 cm, vilket ger 8 bakelser.

 

Ingredienser (botten):

14 st digestivekex

100 g smält smör

 

Gör såhär:

  1. Mixa kexen till ett fint smul. Detta görs allra bäst i en matberedare.
  2. Smält smöret i kastrull eller i microvågsugn och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  3. Täck din form med bakplåtspapper och tryck ut kexmassan i botten på den. Se till att packa kexmassan så tätt du bara kan så att du får en stabil botten att skära i sen.
  4. Låt formen stå i kylskåpet medan du gör vaniljkrämen.

 

Ingredienser (stabil vaniljkräm):

2,5 dl mjölk
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
5 st äggulor (spara äggvitorna och gör maräng eller pavlova på)
0,75 dl maizena
50 g mjukt smör
Gör såhär:
  1. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
  5. Häll den färdiga vaniljkrämen direkt över kexbotten och jämna till.
  6. Ställ tillbaka formen i kylskåpet igen medan du förbereder pannacottan.

 

Ingredienser (uppvispad hallonpannacotta):

150 g frysta hallon

saft från en citron

4 dl vispgrädde

1,5 dl strösocker

0,75 tsk agar agar pulver

 

lingonpulver, färska hallon och färsk mynta till garnering.

 

Gör såhär:

  1. Koka upp hallonen i en kastrull tillsammans med citronsaften tills hallonen lösts upp till ett mos.
  2. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.
  3. Lägg vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i 2 minuter innan du har i hallonmos och strösocker.
  4. Koka hallonpannacottan i ytterligare någon minut innan du häller upp den i en skål.
  5. Låt pannacottan svalna och stelna helt och hållet innan du vispar upp den fluffigt med elvisp.
  6. Lägg pannacottavispet i en spritspåse och spritsa ut den över vaniljkrämslagret.
  7. Skär sedan upp i bitar. Tvätta av kniven mellan varje drag för fina bakelser utan ett kladdigt utseende.
  8. Garnera därefter med färska bär, mynta och lingonpulver.
  9. Servera direkt eller förvara bakelserna i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy