Semmelkrans & tips för saftigaste hembakta semmelbullarna

Häromdagen ville jag ta med mig fika till min dotters fantastiska förskolelärare som tack för att de alltid är så tillmötesgående och fina med barnen. Egentligen var tanken att jag skulle ha tagit med mig något lagom till terminsavslutningen innan jul och nyår men det hanns tyvärr inte med. Men bättre sent än aldrig och såhär i semmeltider så bakade jag en festlig semmelkrans som förhoppningsvis räckte till många!

Egentligen är semmelkransen i sig ingen märkvärdig idé bland alla innovativa semlor som finns nuförtiden. Det är helt enkelt semmelbullar som jag la i en ring på en plåt med bakplåtspapper och lät dem jäsa ihop och gräddas så. Men det finns ju inget godare än en hembakad semmelbulle. Särskilt om de blir sådär riktigt saftiga och fylls med hemmagjord mandelmassa.

Att göra egna semmelbullar och få dem riktigt saftiga och luftiga tar tid men är SÅ värt det. Mina tips för riktigt saftiga och luftiga semmelbullar är:

  • Rumsvarma ingredienser (jäst, smör, mjölk, ägg). Använder du smält smör så suger det åt sig mer vätska och degen kräver då mer vetemjöl. Ju mer vetemjöl du behöver ha i en deg, desto torrare blir den. Jag brukar ställa ut ingredienserna ett bra tag innan jag ska baka så att smöret hinner bli riktigt mjuk innan jag ska ha den i degen.
  • Jag gör mina semmelbullar med fördeg för en riktigt saftig och luftig bulle. Som sagt, det tar tid men är värt mödan. Men den goda nyheten är att det går superbra att frysa ogräddade semmelbullar efter det att du kommit till momentet där de ska rullas till bullar. Bara att låta dem stå i frysen på en bricka eller liknande tills de fryst helt och sedan lägga dem i påsar och ta fram när du känner för en färsk, hembakad semla.
  • Fyll en djup ugnsplåt med vatten och ställ i nedre delen av ugnen. Fukten från vattnet kommer göra bullarna sådär mjuka och fluffiga som köpevarianten. Inget torrt överhuvudtaget, bara mjuk och härlig fluffighet genom hela bullen.

Jag brukar baka semlor som vägen 50 g per bulle (ogräddad vikt) vilket med mitt recept ger ca 20 bullar eller två kransar.

Ingredienser (fördeg):

10 g jäst

2,5 dl mjölk

5 dl vetemjöl

1 msk strösocker

 

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha sedan i mjöl och strösocker. Arbeta degen på medelhastighet i hushållsassistent i ca 10 minuter (mer om du kör för hand). Degen är färdigknådad när den blir trådig.
  3. Täck bunkens öppning med plastfolie och ställ på en mörk och varm plats. Låt degen jäsa tills den blir riktigt bubblig på ytan. Det kan ta 1-2 timmar beroende på temperatur i rummet osv.

 

Ingredienser (huvuddeg):

1 ägg

1 msk grovmortlade kardemummakärnor

150 g rumstempererat smör

1 dl strösocker

4 dl vetemjöl

1 nypa salt

ägg att pensla bullarna med och mandelflarn till garnering

 

Gör såhär:

  1. Ha sedan i ägg, kardemumma, smör, strösocker och hälften av vetemjölet.
  2. Arbeta samman en stund och a sedan i salt och resten av vetemjölet.
  3. Sedan är det viktigt att den får knådas ordentligt, antingen i maskin eller för hand, tills du får en riktigt blank och spänd deg.
  4. Täck bunken med plastfolie igen och låt jäsa till dubbel storlek. Detta tar återigen olika lång tid beroende på temperatur i rummet men räkna med 2-3 timmar.
  5. Skälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i ca 20 delar (50 g per bulle) och rulla varje bulle mot bordet med kupad hand.
  6. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 1-2 timmar.
  7. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg en djup plåt med vatten i nedre delen av ugnen.
  8. Pensla bullarna med ägg, garnera gärna med mandelflarn, och grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  9. Låt bullarna svalna helt innan du fyller dem.

 

Ingredienser (mandelmassa):

100 g sötmandlar

75 g florsocker

1 äggvita

3 dl vispgräddde att fylla kransen med

 

Gör såhär:

1. Mixa sötmandlarna smuligt.

2. Tillsätt florsockret och mixa lite till, tills allt blandats väl.

3. Ha sedan i äggvitan och mixa tills allt gått ihop.

4. Fyll pajskalet med mandelmassan.

5. Vispa upp grädden och spritsa ut den i pajen. Avsluta med att garnera med rostade mandelflarn.

6. Servera pajen direkt eller förvara i kylskåpet.

Läs om vår kommentarspolicy