Lakritsfudge-tårta med hallonpannacotta

Hallon och lakrits är en såndär fantastiskt udda smakkombination som man antingen älskar eller hatar. Själv hör jag till den förstnämnda gruppen, så när min bästa vän Rihab crave:ade en lakrits- och hallontårta i samma stil som min citronfudge-tårta visste jag att det skulle bli en riktigt hit!

Asså tänk er sådär härligt mjukseg lakritsfudge som bara smälter i munnen, krämig hallonpannacotta, färska hallon, vispad grädde och guldströssel med en spröd digestivebotten. Ja, ni hör ju själva hur många goda mumsigheter som den här tårtan består av!

Även om jag i mitt recept förgräddar botten i ugnen så är det absolut inget måste. Det går att göra hela tårtan utan ugn men ibland kan jag gilla den gräddade smaken av digestivebotten.

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter (diameter ca 23 cm), vilket ger ca 10-12 generösa bitar.

 

Ingredienser (botten):

14 stycken digestivekex

100 g smör

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.
  3. Smält smöret och blanda ihop det med kexsmulet till en formbar massa.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och tryck ut kexmassan i botten.
  5. Förgrädda botten i 10 minuter.

 

Ingredienser (lakritsfudge):

150 g turkisk peppar

3 dl vispgrädde

4 msk ljus sirap

4 dl strösocker

50 g smör

200 g mörk choklad

1 tsk svart pastafärg

 

Gör såhär:

  1. Krossa turkisk peppar till ett smul med hjälp av en mortel eller genom att lägga karamellerna i en tjockare förslutningsbar påse och banka med tung kavel eller hammare.
  2. Lägg de krossade karamellerna i en kastrull med alla ingredienserna förutom mörk choklad och pastafärg.
  3. Låt koka upp på medelvärme under omrörning till 120 grader.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och bryt ner mörk choklad. Rör om tills chokladen smält i fudgen.
  5. Ha sedan i pastafärgen och rör om tills färgen fördelat sig jämnt i fudgen.
  6. Häll upp fudgen i sprinformen, över kexbotten, och ställ i kylskåpet för att svalna medan du gör hallonpannacottan.

 

Ingredienser (hallonpannacotta):

100 g frysta hallon

saft från en citron

1,5 dl vispgrädde

0,5 dl strösocker

0,5 tsk agar agar pulver

guldflingor, vispad grädde och färska hallon till garnering

 

Gör såhär:

  1. Koka upp hallonen i en kastrull tillsammans med citronsaften tills hallonen lösts upp till ett mos.
  2. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.
  3. Lägg vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i 2 minuter innan du har i hallonmos och florsocker.
  4. Koka hallonpannacottan i ytterligare någon minut innan du häller upp den halvsfäriska silikonformarna. Har du inte silikonformar kan du hälla pannacottan direkt på fudgelagret. Låt stå i kylskåpet för att stelna över natten innan du dekorerar tårtan med dem tillsammans med färska hallon, guldflingor och vispad grädde.
Läs om vår kommentarspolicy